Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Лавров: Допълнително вписаните в Конституцията територии ще са под пълната защита на държавата

Протести в Москва срещу обявената частична мобилизация
Снимка: Reuters

Западът се опитва да възроди еднополюсния модел под лозунга за „ред, основан на правила“, прокарва „разделителни линии“ на блокова конфронтация, води необмислен курс към разширяване на НАТО на изток, приближавайки военната инфраструктура на блока към границите на Русия. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в речта си по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, пише сайтът на ООН. Според Лавров, Вашингтон се опитва да превърне цялото земно кълбо в свой заден двор.
Междувременно в Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области продължават псевдореферендумите за присъединяване към Руската Федерация. Те започнаха на 23-ти септември и ще продължат до 27-ми. Въпреки това там продължават обстрелите. Подновените атаки близо до Запорожката атомна електроцентрала поддържат страховете за потенциална авария, предава "Евронюз България". Кремъл разпространява видеозаписи, целящи да покажат, че граждани доброволно се записват, за да се включат в бойните действия. Увеличаващите се опашки като тези на границата на Русия с Грузия и Финландия, оборват официалната руска пропаганда. Стотици руснаците искат да напуснат родината си. Според закон, подписан на 24 септември от президента Путин, който следващия месец ще празнува 70-ия си юбилей, отказващите да участват във военни действия, ги очаква затвор.
"Цялата територия на Руската федерация, включително и тази, която може да бъде вписана допълнително в руската конституция в бъдеще, „е под пълната защита на държавата", заяви Сергей Лавров.
Повече от 740 души са задържани при антивоенни протести в 32 града в Русия, съобщава неправителствената организация ОВД-инфо, цитирана от БНР "Хоризонт".
"България е сериозно обезпокоена от настоящата ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, обявена в Руската федерация. Ние също така осъждаме референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и справедливи, и че те нямат обвързваща сила". Така изрази българската позиция за войната в Украйна и референдумите в окупираните територии служебният министър на външните работи Николай Милков по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

БНР подкасти:

Още от категорията

Премиерът свика извънредна среща на министри за членството в Шенген

Служебният премиер Гълъб Донев ще проведе на 5 декември заседание с вицепремиера и министър по вътрешните работи Иван Демерджиев, с външния министър Николай Милков и с правосъдния министър Крум Зарков. Те ще направят преглед на действията на..

публикувано на 04.12.22 в 17:08
Бойко Борисов

Не е ясен кандитатът на ГЕРБ за премиер

Има два варианта за правителството, което ще предложи ГЕРБ, каза лидерът на партията Бойко Борисов във Враца пред форум на младежкото ГЕРБ. Според Борисов първият вариант е той да стане премиер, защото няма по-подготвен от него. Вторият..

публикувано на 04.12.22 в 11:34
Главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор очаква доказателства от премиера на Нидерландия

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че прокуратурата не разполага с данни българската граница да се преминава срещу 50 евро, каквото изявление направи премиера на Нидерландия Марк Рюте пред NOS Nieuws и с думите си оправда решението на Амстердам да..

публикувано на 04.12.22 в 10:41