Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Според министъра на отбраната Русия няма да използва ядрено оръжие

Снимка: Facebook / Въоръжените сили на Украйна

САЩ ще отговорят "решително", ако Русия прибегне до ядрено оръжие в Украйна, и последиците за Руската федерация ще са катастрофални", заяви съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. Пред NBC той отбеляза, че в Москва са били уведомени в детайли, какви ще са последствията от една ядрена ескалация. "Имаме възможността да разговаряме директно на високо ниво с руснаците, да им кажем ясно какво е нашето послание и да чуем тяхното", каза съветникът.

Във Вашингтон са убедени, че руският лидер Владимир Путин иска да "заличи" украинския народ и по тази причина Вашингтон ще продължи да осигурява на Киев оръжие, боеприпаси, разузнавателни данни и друга помощ, каза Съливан.

"Всеки, който разполага с ядрено оръжие, трябва да бъде възприеман сериозно. Дали блъфира или не, ще видим. Според мен, няма да бъде използвано ядрено оръжие в тази ситуация. За да се вземе решение за използване на ответно ядрено оръжие, има специална група, която взима тези решения с пълно единодушие", коментира служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, пред “Нова телевизия“.

В четвъртия ден от провеждането на т. нар. "референдуми“ в окупираните украински територии държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че светът никога няма да признае регионите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие за част от Русия. Според него Украйна има право "да си ги върне“.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред телевизия CBS, че преговорите с Русия ще станат невъзможни след референдумите в окупираните територии. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51