Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Завръща се интересът на българите към обучението в чужбина

Снимка: Pixabay

Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница е нараснал с 21% спрямо 2021 г. по данни на проект Световно образование, предаде БНТ. "Интересът към обучение в чужбина категорично се завръща след пандемията, тъй като няма ограничения за пътуване и пречки пред присъственото обучение", коментират експертите от проекта. Нидерландия продължава да е №1 в интереса на бъдещите студенти (63%).

След Брекзит второто и трето място в интереса на кандидат-студентите трайно заемат Германия (49%) и Австрия (45%), а Великобритания остава на четвърто място (42%).

Кандидат-студентите проявяват най-голям интерес към специалностите Бизнес, икономика, финанси; Компютърни технологии; Медии и комуникации; Психология.

Над 1/3 от проявилите интерес към обучение в чужбина (35%) обмислят придобиване на чуждестранна диплома в България.


БНР подкасти:

Още от категорията

Облачно и ръмливо начало на седмицата

В понеделник ще е облачно. В низините сутринта ще има мъгли и ниска, слоеста облачност. Слаби валежи ще има на изток, над останалата част от страната ще преръмява. Минималната температура ще е от 1 до 7°, в столицата - 4°. Максималните..

публикувано на 04.12.22 в 18:35

Протест срещу насилието над животни

Столичани протестираха пред Съдебната палата. Те искат спиране на терора и насилието срещу животни. Поводът е съдбата на кучето Мечо, което е било вързано и жестоко измъчвано. Протестиращите настояват за максимална присъда от 5 години срещу..

публикувано на 04.12.22 в 17:39
Равин Менахем Марголин - председател на Европейската еврейска асоциация

Конференция в София се противопоставя на дискриминацията

На 5 и 6 декември в София ще се проведе Международната конференция „STOP HATE SPEECH“. Организатори са Равин Менахем Марголин - председател на Европейската еврейска асоциация и главният прокурор Иван Гешев. С приветствие към участниците ще се..

публикувано на 04.12.22 в 13:29