Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Флоренция вече имат свое неделно училище

На 25 септември удари първият училищен звънец в новооткритото училище за българчетата във Флоренция. Школото е филиал на неделното училище "Асен и Илия Пейкови", което вече осем години поддържа жива връзката с българския език, култура и традиции сред сънародниците ни в Рим. Както повелява българската традиция, децата прекрачиха прага, стъпвайки по вода за късмет и отчупвайки от питка с шарена сол. 


Създаването на неделно училище във Флоренция е дълго лелеяна мечта за българите там. "Много българи от десетилетия живеят тук, учат се, работят, създават семейства, тук се раждат и израстват децата им. За съжаление, досега липсваше среда, в която те да общуват помежду си. Получихме много обещания от страна от институциите, които за съжаление не се изпълниха. После дойде пандемията, която парализира обществената дейност. Най-накрая проблесна искрата, когато училище "Илия и Асен Пейкови" в Рим ни подаде ръка, за да можем да реализираме мечтата си"  споделя една от неговите радетелки Пенка Манолова пред онлайн портала "Bulgaria-Italia". 


За да могат сънародниците ни от по-отдалечени места да се приобщят към учебния процес, новооткритото училище ще организира работата в три форми – присъствена, смесена и дистанционна. Уроците по български език и литература, история и география на България ще бъдат всяка неделя от 14.30 до 18 часа. Българчетата във Флоренция ще имат възможност да изучават и български народни танци. Всички учители са с висше педагогическо образование, а в края на годината учениците ще получат удостоверения за съответния завършен клас. 

Съставил: Елена Каркаланова 

Снимки: Предоставени от Венета Ненкова, основател на българското училище в Рим




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Българско дружество „Кирил и Методий“ , Комодоро Ривадавия

Българите в Аржентина ще се представят в панаир на чуждестранните дружества

Българското дружество "Кирил и Методий" в град Комодоро Ривадавия, провинция Чубут, Аржентина, започна подготовка за своето кулинарно представяне по време на Панаира на чуждестранните дружества, който ще се проведе между 13 и 15 септември 2024 г...

публикувано на 20.08.24 в 10:30

Работата в Бундестага ми позволи да натрупам много полезен опит

Животът зад граница не е нещо необичайно за сънародника ни Марин Йотов. Спокойно можем да кажем, че той е един своеобразен гражданин на света, тъй като за своите 34 години вече е живял в няколко европейски столици. В момента живее и работи в..

публикувано на 19.08.24 в 08:45

Училище “Родолюбче” в Торонто насърчава възпитаниците си чрез извънкласни занимания

Съботно-неделното училище “Родолюбче” в Торонто представи дейностите и инициативите, в които могат да се включат учениците наред с усвояването на българския език. “ От вълнуващите коледни тържества и празнични концерти до уютните седенки – нашите..

публикувано на 17.08.24 в 17:25