Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наградиха „Реките на София“ за опазване на европейското културно наследство

Снимка: Ани Коджабашева

На церемония в Прага бяха отличени победителите в състезанието за Европейски награди за наследство - 2022 г. Сред 5-е носители на Голямата награда на “Европа Ностра“ е и българската инициатива "Реките на София".

Проектът печели в категорията за социално сближаване и благополучие. Чрез временни архитектурни намеси, културни и образователни събития, за първи път речните корита на София бяха превърнати във видими и обществено достъпни пространства, се казва в мотивите.  

Церемонията беше кулминацията на Европейската среща на върха за културното наследство 2022 в Прага от 25-27 септември. Победителите бяха избрани между 30 предложения от 18 страни.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25