Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВнР осъди поругаването на българския химн в Скопие

Костадин Коджабашев
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) осъжда публичното поругаване на българския национален химн по време на футболната среща между националните отбори на България и РС Македония в Скопие. В изявление на говорителя на МВнР и заместник външен министър Костадин Коджабашев се посочва още, че говорът на омраза срещу България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие е недвусмислено отрицание на основните ценности на съвременните демократични общества и контрастира с европейските принципи и норми на поведение. В изявлението се посочва още, че МВнР отчита реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, която осъжда говора на омразата по време на футболната среща и същевременно призовава официалните власти в Скопие да направят необходимото за изкореняването на антибългарската агресия в общественото пространство в страната. 

В изявлението на МВнР се припомня, че с Договора от 2017 г. и подписаните през 2019 г. и 2022 г. двустранни протоколи, двете държави категорично заявяват ангажимента си да предприемат ефективни мерки срещу говора на омраза. Посочва се още, че запазването на постигнатия през последните месеци напредък в политическия диалог изисква подобни прояви завинаги да се превърнат в  част от миналото, за да могат двете държави да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и добросъседство.


БНР подкасти:

Още от категорията

При президента обсъдиха бъдещето на Тараклийския университет

Президентът Румен Радев прие председателя на молдовския район Тараклия Иван Паслар. Двамата са обсъдили финансирането и бъдещето на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Радев заяви, че средствата, които българската държава отпуска..

публикувано на 29.11.22 в 08:31

"Български възход": Важно е съставянето на кабинет, изборите няма да решат проблемите

"От началото на консултациите мина вече месец. Предоставих достатъчно време на  парламентарно представените политически партии да излязат от конфронтацията и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Но вместо да се занимаят с..

публикувано на 28.11.22 в 15:10

Зеленски: Докато има ракети, Русия няма да спре ударите

“Украинците трябва да се подготвят за дълга и тежка зима, белязана от руски атаки”, заяви във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски. Той добави, че докато има ракети, Москва няма да спре ударите по основната инфраструктура на страната му...

публикувано на 28.11.22 в 09:28