Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След гръмотевичната буря над столицата:

Голяма част от сградите в София са без мълниезащита, алармират експерти

Пострадалият от мълния мъж е без опасност за живота

Снимка: БГНЕС

Състоянието на мъжа, който пострада при гръмотевичната буря, разразила се във вечерните часове на 27 септември в София, е без опасност за живота. По думите на изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров, пациентът има около 20% изгаряния на тялото, но е адекватен и е прекарал нощта спокойно. Няма данни и за други травми, които да засягат жизненоважни функции.

Пострадалият е бил заедно с тримата загинали от мълнията, за които се скрили от бурята под едно дърво, в градинка в центъра на столицата. По думите на д-р Димитров, оцелелият мъж изглежда на около 20-25 години. Той е споменал, че е сирийски гражданин, но е без документи и установена самоличност. Директорът на "Пирогов" поясни, че все още няма информация какъв е неговият статут у нас и какво прави в страната ни. Изясняването на причините, довели до смъртта на неговите спътници, ударени от мълния продължава. 

След снощната буря обстановката в София се нормализира и няма сериозни щети. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология две трети от падналите 18-19 000 мълнии над България и Южна Румъния по време на бурята вчера са били в страната ни. По този повод експертът по мълниезащита Христомир Иванов посочи в интервю за БНР, че в София над 80% от сградите са без мълниезащита, особено старите блокове и кооперации. Те са имали такава при строежа, но при ремонта на покривите им в последните години инсталациите масово са отстранявани.

"Природата в последно време ни показа силата си. Мълнията е природно бедствие, енергията ѝ е като тази, произведена от десет АЕЦ, и то за кратко време. Може да има много високи сгради, много гръмоотводи, но мястото, на което е попаднала в парка в София, не е защитено. Един гръмоотвод не пази всичко", обясни пред БНР инж. Христомир Иванов, експерт "Мълния и защита" от Камарата на инженерите. И припомни, че при гръмотевична буря човек трябва да намери място да се скрие: "Нашата препоръка е, когато има гръмотевична буря, дали ще сте в града, или на полето, в гората, най-добре се приберете на закрито, ако сте с автомобил, влезте в автомобила."

Снимки: Ани Петрова, Димитър Ганев

Още от категорията

„Българската Коледа“ обединява вече 20 години обществото ни в подкрепа на детското здравеопазване

На церемония президентската институция по валидирането на пощенско-филателно издание–марка „20 години благотворителна инициатива „Българската Коледа“ държавният глава Румен Радев удостои с грамоти Детския хор на БНР с ръководител маестра Венеция..

публикувано на 01.12.22 в 19:51

България днес – 1 декември 2022 г.

В първия ден от последния месец за годината ще поговорим за ограниченията и свободата, които може да бъдат само на една човешка ръка разстояние. Тази година хор "Мистерията на българските гласове" отбеляза 70 години от своето съществуване, а в..

публикувано на 01.12.22 в 19:00

Дневните температури остават над нулата, ще вали само на изток

В петък  минималните температури ще са от 0 до 5°, в София – около 3°. През деня ще е облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, на изток ще има слаб дъжд. Очакват се максимални температури от 3 до 8°, в столицата – 7°. По..

публикувано на 01.12.22 в 18:55