Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Съветът по сигурността към служебния премиер ще обсъди последиците от референдумите в окупираните украински територии

Снимка: Reuters

Съветът по сигурността към министър-председателя Гълъб Донев ще обсъди частичната военна мобилизация в Руската федерация, провеждането на референдуми в окупираните украински територии и евентуалната ескалация на военния конфликт между Русия и Украйна. Според Гълъб Донев, съществува риск за националната сигурност на страната ни, но няма пряка военна заплаха за България в настоящия момент. Заседанието при премиера е седмица, след Консултативната среща при президента Румен Радев, който посочи че ескалацията на конфликта може да засегне доставките на газ, петрол и задълбочаване на икономическата и социалната криза. Тогава служебният премиер коментира, че правителството подготвя всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от военния конфликт. На днешната среща, в която ще участват и представители на службите за сигурност, се очаква Съветът по сигурността при премиера да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност, да изготви оценки и да предложи съответните решения.  

След резултатите от проведените в окупираните украински територии референдуми има голяма вероятност 15% от украинската територия да бъде присъединена към Русия, независимо от осъдителните реакции на западните лидери. В Москва отбелязаха резултатите от референдумите на огромен екран на Червения площад с послания "Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон - Русия!", съобщи БТА. Агенцията цитира руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, който посочва в статия в "Нешънъл интерест", че американските политици се заблуждават, ако смятат, че Русия не е готова да защити Крим или териториите, които могат да се присъединят към страната, "на основание свободното волеизявление на народа“. Антонов припомня също, че през октомври се навършват 60 г. от Карибската криза, когато СССР и САЩ са били пред ядрен конфликт. В тази връзка посланикът призовава Русия и САЩ, както и другите ядрени държави да потвърдят в общ документ, че "в ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде започвана".


БНР подкасти:

Още от категорията

Заради Украйна руският външен министър не е поканен на срещата на ОССЕ

В полския град Лодз се срещат външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – ОССЕ . Домакинът Полша взе безпрецедентното решение да не покани Сергей Лавров на двудневния форум заради руското нахлуване в Украйна. Руският..

публикувано на 01.12.22 в 09:22
Асен Василев

Депутатите не задължиха служебния кабинет да внесе нов бюджет

Народните представители отхвърлиха проекта на декларация, внесена от “Продължаваме промяната”, в която се настояваше служебният кабинет да предложи нов бюджет за догодина. Само “Демократична България” и БСП от всичките седем парламентарни групи..

публикувано на 30.11.22 в 14:49
Кенет Мъртън

В Сената на САЩ препитаха бъдещия американски посланик в София

Войната на Русия срещу Украйна прави координацията ни с България по-важна от всякога , каза предложеният за нов посланик на САЩ в София Кенет Мъртън на изслушване пред сенатската Комисия по външни отношения. Дипломатът от кариерата Мъртън..

публикувано на 30.11.22 в 12:01