Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов фестивал в София гради мост между минало и настояще чрез хората в изкуството

33 години след началото на българския преход, фондация „Изкуство – дела и документи“ организира първия по рода си фестивал на изкуствата, в който участват различни творци в сферата на киното, литературата, музика, визуалните изкуства, а също историци и изследователи на архивите. 

Фестивалът е наречен „Минало не минало“ и ще се проведе в София, в дните от 29 септември до 2 октомври 2022 г., с вход свободен. Домакин на изданието е Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и комплекс „Гарнизонно стрелбище“, намиращи се в близост до Националният дворец на културата. Програмата е разделена на 5 части, като включва изложба на съвременно изкуство, документални филми, концерти и разговори с документалисти, журналисти и общественици.

Специален гост на фестивала е директорът на Чешкия институт за изследване на тоталитарните режими Ладислав Кудрна. Фестивалът„Минало не минало“ е част от Календара на културните събития на София за 2022 г. Партньори на Столичната община в подготовката на фестивалната програма са Регионалният исторически музей – София и Чешкият център.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

проф. Златимир Коларов с читатели в Тирана, Албания

Проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда" в Тирана

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата "По тънката повърхност на леда" на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила "София", в албанската столица Тирана. Интересът към творбата беше..

публикувано на 15.03.24 в 19:25

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00