Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов фестивал в София гради мост между минало и настояще чрез хората в изкуството

33 години след началото на българския преход, фондация „Изкуство – дела и документи“ организира първия по рода си фестивал на изкуствата, в който участват различни творци в сферата на киното, литературата, музика, визуалните изкуства, а също историци и изследователи на архивите. 

Фестивалът е наречен „Минало не минало“ и ще се проведе в София, в дните от 29 септември до 2 октомври 2022 г., с вход свободен. Домакин на изданието е Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и комплекс „Гарнизонно стрелбище“, намиращи се в близост до Националният дворец на културата. Програмата е разделена на 5 части, като включва изложба на съвременно изкуство, документални филми, концерти и разговори с документалисти, журналисти и общественици.

Специален гост на фестивала е директорът на Чешкия институт за изследване на тоталитарните режими Ладислав Кудрна. Фестивалът„Минало не минало“ е част от Календара на културните събития на София за 2022 г. Партньори на Столичната община в подготовката на фестивалната програма са Регионалният исторически музей – София и Чешкият център.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37