Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов фестивал в София гради мост между минало и настояще чрез хората в изкуството

33 години след началото на българския преход, фондация „Изкуство – дела и документи“ организира първия по рода си фестивал на изкуствата, в който участват различни творци в сферата на киното, литературата, музика, визуалните изкуства, а също историци и изследователи на архивите. 

Фестивалът е наречен „Минало не минало“ и ще се проведе в София, в дните от 29 септември до 2 октомври 2022 г., с вход свободен. Домакин на изданието е Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и комплекс „Гарнизонно стрелбище“, намиращи се в близост до Националният дворец на културата. Програмата е разделена на 5 части, като включва изложба на съвременно изкуство, документални филми, концерти и разговори с документалисти, журналисти и общественици.

Специален гост на фестивала е директорът на Чешкия институт за изследване на тоталитарните режими Ладислав Кудрна. Фестивалът„Минало не минало“ е част от Календара на културните събития на София за 2022 г. Партньори на Столичната община в подготовката на фестивалната програма са Регионалният исторически музей – София и Чешкият център.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00
Снимка: Facebook / Pavlina Bobotanova

Българските светини в Истанбул вдъхновяват художници от България и Турция

Изложбеният салон на българската Екзархия в Истанбул през тези дни е превърнат в голямо интернационално художествено ателие, в което си дават среща осем творци от България и Турция. Събира ги артсимпозиумът "Времето е в нас" под патронажа на Генералното..

публикувано на 06.09.24 в 15:55
Кадър от филма „Триумф“

Филмът "Триумф" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е в програмата на фестивал в Торонто

Днес се открива официално Международният филмов фестивал в Торонто, Канада. Филмът на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф" е селектиран в състезателна програма на фестивала.  "Триумф" - копродукция между България и..

публикувано на 05.09.24 в 09:50