Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започват дебати по присъединяването на България и Румъния в Шенген

Ираче Гарсия и Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителите на политическите групи в Европейския парламент са приели предложението на оглавяващата групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия за дебати по присъединяването на България и Румъния в Шенген по време на пленарното заседание в Страсбург другата седмица. Това е съобщила самата тя във Facebook профила си. 

"Последния път, когато бях в Букурещ, си обещах да дам всичко от себе си, за да приключи тази несправедливост – България и Румъния да бъдат държани извън Шенген вече 11 години, въпреки че изпълняват критериите", посочва тя. По информация на БНР "Хоризонт", дебатите са предвидени за сряда в ранния следобед. Резолюцията ще бъде гласувана 2 седмици по-късно.
БНР подкасти:

Още от категорията

Велислав Минеков

България предлага помощ на Украйна за опазване на културното ѝ наследство

Служебният министър на културата Велислав Минеков е предложил на украинския си колега Олександър Ткаченко да бъде създадена специализирана комисия, която да оцени щетите от унищоженото културно наследство в Украйна. След проведения в Брюксел..

публикувано на 29.11.22 в 17:27

При президента обсъдиха бъдещето на Тараклийския университет

Президентът Румен Радев прие председателя на молдовския район Тараклия Иван Паслар. Двамата са обсъдили финансирането и бъдещето на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Радев заяви, че средствата, които българската държава отпуска..

публикувано на 29.11.22 в 08:31

"Български възход": Важно е съставянето на кабинет, изборите няма да решат проблемите

"От началото на консултациите мина вече месец. Предоставих достатъчно време на  парламентарно представените политически партии да излязат от конфронтацията и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Но вместо да се занимаят с..

публикувано на 28.11.22 в 15:10