Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Близо две трети от родителите на децата с увреждания в България срещат уважение сред обществото

Снимка: БГНЕС

Около 80% от родителите на деца до 6-годишна възраст без увреждания смятат, че децата с физически или интелектуални недъзи страдат заради негативни нагласи към тях. Също толкова и от родителите на деца с увреждания се съгласяват с това твърдение. Това са част от изводите от национално изследване на УНИЦЕФ България, осъществено от социологическа агенция „Глобал Метрикс“. То е направено сред родители на деца с увреждания до 6-годишна възраст, родители на деца без увреждания в същата възрастова група, здравни специалисти и специалисти в социални услуги.

Според изследването, 52% от родителите на деца без увреждания посочват, че изпитват съжаление към децата с увреждания, 34 на сто признават, че се чувстват несигурни, тъй като не знаят как да се държат с тях, а 35 на сто се чувстват неудобно и им е трудно да се отпуснат. Общо 93% от запитаните казват също, че опитват да се държат нормално и да не обръщат внимание на увреждането. Около една десета от родителите на деца без увреждания,с по-ниско образование, както и тези под 24 г. и над 45 г., определят децата с интелектуални увреждания като „дефектни“. За сметка на това около 80% от родителите на деца без увреждания са напълно или донякъде съгласни, че децата с физически или интелектуални увреждания имат нужда от специални образователни институции. Близо 59% от родителите на деца с увреждания заявяват, че околните обичайно се отнасят към тях с уважение. Приблизително по около 7% от родителите декларират за форми на дискриминационно отношение към тях и посочват, че много често „хората избягват контакт с тях“, „държат се така, сякаш се плашат от тях“ или демонстрират отношение „сякаш смятат, че те (родителите на деца с увреждания) не са умни“.  

62% от родителите на деца без увреждания смятат, че семействата на деца с увреждания не са в тежест на обществото. Това мнение се споделя и от 56% от здравните специалисти и 67% от специалистите в социални услуги.  

Данните от фокус групите с родители на деца с увреждания и затруднения в развитието сочат също, че те не се чувстват достатъчно включени в изработването на политики, които пряко засягат тях и децата им.

Резюме на изследването можете да откриете ТУК.


БНР подкасти:

Още от категорията

WWF празнува с благотворително парти рождения ден на своя мечешки отряд

  Природозащитната организация WWF ще отпразнува втория рожден ден на своя Спасителен мечешки отряд чрез благотворително парти с кауза. Всички любители на животните са покананени в столичния клуб “Терминал 1” на “Стани космат” – комбинация от стендъп..

публикувано на 01.12.22 в 06:10

България днес – 30 ноември 2022 г.

На Андреевден ви предлагаме продължение на разговора за културните посланици на страната ни по света с инициатора на едноименната инициатива на БНР Нина Цанева, а също – информация за „Българската Коледа“, среща с Деница Секуличка от българската общност в..

публикувано на 30.11.22 в 19:00

Жълт код за опасни валежи в 21 области на страната

В четвъртък в Предбалкана и високите западни полета ще вали сняг. В Дунавската равнина и Лудогорието ще вали дъжд и сняг и са възможни поледици. В Южна България ще вали дъжд. Минималните температури ще са от 0 до 5°, а максималните от 1 до 6°. В София..

публикувано на 30.11.22 в 18:55