Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празнуваме музиката днес

Снимка: pixabay

На 1 октомври по традиция отбелязваме Световния ден на музиката. Празникът е учреден от Международния съвет за музика при ЮНЕСКО през 1974 г., по предложение на тогавашния му президент Йехуди Менухин. Големият цигулар, диригент и общественик е убеден, че Световният ден на музиката ще подкрепи популяризирането на това универсално изкуство сред всички слоеве на обществото, в името на идеалите на ЮНЕСКО за мир и приятелство между хората. На този ден в над 150 страни по света се провеждат концерти, изложби, семинари за създаване на музика, лекции, музикални конференции и т.н.

В България събитията, посветени на празника, не са малко, независимо от предстоящите избори на 2 октомври. В Централния военен клуб в София, сдружение ˮЕклектика” в партньорство с Общинския културен институт ˮНадежда”, организира провеждането на първия у нас конкурс за създаване на детска песен.

На същата дата е представянето на книгата ˮПриказката P.I.F – в рими и ноти“, съпроводена с концерт на обичаната от поколения рок група.


На празника е посветен и концерта на проф. Сузана Клинчарова (на 7 октомври), на който ще бъде представен и албумът ѝ, 20-и поред, озаглавен ˮКласически шедьоври за арфа”, издаден през настоящата година в Австрия.


Да припомним, че първият ден на октомври също е Световен ден на поезията, Световен ден на вегетарианството, Международен ден на възрастните хора, Празник на българския застраховател.

БНР подкасти:

Още от категорията

Лили Иванова слага точка на националното си турне с концерт в София

При изключителен интерес, претъпкани зали и неизменните скандирания "Обичаме те" от страна на публиката премина националното турне на легендата на българската поп музика Лили Иванова . След 31 паметни срещи с почитатели в малки и големи градове на..

публикувано на 04.12.22 в 09:15

ˮОгън тих“ събра Милица Божинова и Орлин Горанов

Изпълнители с дълга и успешна кариера, Милица Божинова (от вокална група ˮТоника СВ“) и Орлин Горанов за първи път се събират в дует. Песента се нарича ˮОгън тих“ и е написана специално за тях от Момчил Колев, поезията е на Костадин Филипов, аранжиментът..

публикувано на 29.11.22 в 09:30

Радиопремиера на ˮИглика“ – новия албум на Владимир Кърпаров

Албумът ˮИглика“ е събрал девет авторски композиции на известния български саксофонист. Всяка от тях е като частица от многоцветна мозайка и разказва за лични преживявания и житейски събития, белязали пътя му през последните няколко години...

публикувано на 28.11.22 в 14:31