Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират повече азерски газ за Европа

Снимка: БГНЕС

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества азерски газ за Европа, договорени между Европейската комисия и президента на Азербайджан през юли тази година. Това ще даде възможност синьо гориво да стига по-бързо, евтино и сигурно до Централна, Западна и Южна Европа. 

Това стана ясно от думите на президента Румен Радев след срещата му в София с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев. Гостът заяви, че на срещата са били обсъдени и възможностите за допълнителни доставки на азерски газ за България и идеята големите български промишлени предприятия да получават природен газ директно от Азербайджан..

Алиев ще участва утре в церемонията по откриването на българо-гръцката газова връзка, която ще позволи страната ни да получава договорените 1 млрд. куб. м азерско синьо гориво.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50