Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стево Пендаровски: „Имаме нужда от широка европейска солидарност“

Снимка: БГНЕС

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски поздрави Азербайджан, България и Гърция, които помагат за свързването на целия регион. На церемонията в София, по официалното откриване на газова връзка Гърция-България, Пендаровски отбеляза, че новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента, когато много кризи взаимно се подсилват. Затова, по думите му, газовата връзка е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа. „За да може нашите домакинства и бизнеси да се възползват от тази възможност, Северна Македония е готова да предприеме всички необходими стъпки в тази посока“, посочи Пендаровски и добави, че за да се постави всичко това в по-широка перспектива, заедно с регионалното сътрудничество е необходима по-широка европейска солидарност.

След церемонията, Пендаровски се срещна с президента Румен Радев, за да обсъдят възможностите за по-активно партньорство на България и Република Северна Македония в областта на енергетиката, както и доставки на електроенергия през зимния сезон. Преди това, на тристранна среща с председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен бе разгледан и въпросът за присъединяването на РС Македония и перспективите за оказване на подкрепа от страна на ЕК към югозападната ни съседка.

Снимки: пресцентър на Президенството

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29
Доц. д-р Спас Ташев

Евроинтеграцията няма да е сред водещите приоритети на новоизбраното правителство на Северна Македония

Празникът Свети Дух в България се отбелязва и като Ден на Македония. Традицията тръгва още след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), като първоначално е бил Ден на борбата за Македония и Одринско, а след Първата световна война е станал "Ден..

публикувано на 24.06.24 в 13:05

Все още не са загасени големите пожари в Сакар планина

Продължава борбата с големите пожари, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на общините Харманли и Любимец, съобщи директорът на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково Митко Чакалов. От..

публикувано на 24.06.24 в 09:00