Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Към 20 часа избирателната активност е 36,6 %

Снимка: БГНЕС

Към 20 часа изборната активност е относително слаба едва 36,6 на сто от българите са упражнили конституционното си право на глас.


35,3 на сто е била избирателната активност в страната, отчетена към 19.00 часа от социологическа агенция "Галъп", която е партньор на Българското национално радио и през целия ден следи гласуването и разпределението на силите за 48-ото Народно събрание.


28,7% е била избирателната активност в страната, отчетена към 17.00 часа от социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на Българското национално радио и през целия ден следи гласуването и разпределението на силите за 48-ото Народно събрание. 

На предходните парламентарни избори, проведени на 14 ноември 2021 г., активността към 17.00 часа, регистрирана от агенцията, беше 30,2%. 


Към 15 часа избирателната активност е достигнала 23,3%, показват данните на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Според Централната избирателна комисия активността се движи около и дори малко по-високо от активността на последните избори през ноември 2021 г.


Според екзитпола на "Галъп интернешънъл" към 13:00 часа избирателната активност в страната ни беше 17,6%, съобщи в интервю за БНР социологът Яница Петкова от агенцията. За момента остава ниска и се движи така, както беше на последните парламентарни избори на 14 ноември 2021 г., когато отново е била около 17,5% около 13:00 часа. По данни на ЦИК към 11 ч. е имало проблеми с работата на 22 от машините за гласуване в страната. За 10 от тях е взето решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини, тъй като машините по различни причини не са заработили. 
Около 11 часа избирателната активност беше 10,3%, съобщи изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов. Според него, все още е рано да се каже как ще се развият резултатите до края на деня, тъй като активността е сравнително ниска за българските стандарти.


Два часа след началото на вота в България, около 9 часа сутринта, избирателната активност е била 3,6% спрямо официалния избирателен списък, съобщи за БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов. По отношение на предишните избори през ноември 2021, когато активността се е движила около 4%, сега е по-слаба. 


Симеонов призова избирателите да не обръщат внимание на импровизираните резултати, които ще започнат да се появяват в различни медии, защото натрупванията ще станат надеждни едва в ранния следобед.

Още от категорията

Заради Украйна руският външен министър не е поканен на срещата на ОССЕ

В полския град Лодз се срещат външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – ОССЕ . Домакинът Полша взе безпрецедентното решение да не покани Сергей Лавров на двудневния форум заради руското нахлуване в Украйна. Руският..

публикувано на 01.12.22 в 09:22
Асен Василев

Депутатите не задължиха служебния кабинет да внесе нов бюджет

Народните представители отхвърлиха проекта на декларация, внесена от “Продължаваме промяната”, в която се настояваше служебният кабинет да предложи нов бюджет за догодина. Само “Демократична България” и БСП от всичките седем парламентарни групи..

публикувано на 30.11.22 в 14:49
Кенет Мъртън

В Сената на САЩ препитаха бъдещия американски посланик в София

Войната на Русия срещу Украйна прави координацията ни с България по-важна от всякога , каза предложеният за нов посланик на САЩ в София Кенет Мъртън на изслушване пред сенатската Комисия по външни отношения. Дипломатът от кариерата Мъртън..

публикувано на 30.11.22 в 12:01