Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво гласуват българите в Румъния?

Снимка: личен архив

Сънародниците ни в Румъния също гласуват за парламентарни избори в днешния неделен ден. В северната ни съседка има една единствена изборна секция. Тя се намира в Посолството ни в Букурещ. Гласува се без машини, с хартиени бюлетини и се очаква своя глас да упражняват около 200 наши сънародници, научаваме от пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев.

В ранните часове на изборния ден той разговаря с първите подранили избиратели, които се изправиха пред урните. Какво ги мотивира да гласуват ?

"Много държа България да остане в Европа, в ЕС и да имаме едно европейско бъдеще", казва сънародничка, която е пътувала от Клуж-Напока с нощен влак, за да може тази сутрин да гласува в Букурещ.

"Мен ме мотивира винаги да гласувам, защото смятам, че и негласуването е един вот, затова предпочитам да го упражня информирано. Радвам се, че тази година имах повече време да се запозная с политическите партии и да дойдем. Искам България да бъде правова държава, да видим реални промени в правосъдието, в здравната система най-вече, защото имаме родители, които са в България и не изключваме възможността да се върнем. Аз имам дъщеря на 13 години, която учи български в Румъния, продължаваме да сме свързани с България и искаме тя да бъде демократична държава."

Рано сутринта в днешния изборен ден, в секцията на посолството ни в Букурещ гласува и този наш сънародник:

"Няма избори на които да не съм гласувал. Пропътувал съм 250 км на мотор от Констанца, за да гласувам. Какво ме мотивира да гласувам? Това че искам някаква промяна в България да се случи. Румъния ми показва, че нещата могат да се случват по друг начин, по-добър. Иначе работя за българска компания в Констанца от 7 месеца. Очаква се още да работя няколко месеца, след което не знам къде ще отида."

Репортаж на пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев
Снимки: личен архив

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посланик Янко Йорданов

Български културен център отваря врати в Акра, Гана

Български културен център "Свети Кирил" ще бъде официално открит в Акра - столицата на Гана, научи Радио България от свои източници. Официалното откриване на центъра, който ще се намира на адрес: 10 Kakramadu Road Cantonments, Accra, е на 25 юни..

публикувано на 24.06.24 в 21:20

Български деца в Брюксел посещават часове по роден език в белгийската библиотека "София"

Деца от Българското училище “Пейо Яворов” в белгийската столица учиха български език и литература в библиотека "София" в Скарбек, Брюксел. По инициатива на училището и със съдействието на завеждащия българската секция в библиотеката Арон Вилем..

публикувано на 24.06.24 в 14:54
Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52