Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в Мелбърн приключи при ниска избирателна активност

Българин пътувал четири часа от щата Виктория, за да упражни правото си на глас в Австралия

Снимка: личен архив

Изборният ден в Мелбърн протече нормално, без нарушения, но със значително по-ниска избирателна активност от тази през ноември 2021. Това каза за Радио България Манчо Манев, член на секционната комисия в най-големия австралийски град. Миналата година българите там подобряваха рекорда си с всеки следващ национален вот – 134 души през април и 135 гласували през ноември. Днес те са едва 87.



"Не мога да ви дам еднозначен отговор за причините. Времето тук е много хубаво и може би някои са предпочели да излязат на разходка в почивния ден или да не шофират, защото Мелбърн е много голям град и разстоянията често пъти отнемат часове в пътуване. Въпреки че имаше един български гражданин от щата Виктория, който беше шофирал четири часа, за да дойде и да упражни правото си на вот. Така че всичко е въпрос на мотивация, според мен" – казва ни Манев. 

Той е категоричен, че българите в австралийския мегаполис категорично не са очаквали извънредни избори. 

"Настроението на предходния вот беше изключително приповдигнато и нашите сънародници идваха и гласуваха с надеждата, че ще има работещо правителство, което ще изведе България от положението, в което е. Не мога да дам обективно мнение защо това не се случи. Когато си на другото полукълбо на Земята, достъпът до информация не е труден, но заради часовата разлика от 6 до 8 часа е трудно да се следи новинарския и публицистичен поток на деня. Ежедневието тук е различно и всеки, забързан в своя живот, не отделя много време да чете и да се информира своевременно за политическата атмосфера в България" – смята Манев.


Въпреки всичко, българите в Австралия продължават да бъдат ангажирани с родината си и да милеят за нея с надежда за по-добро бъдеще. Самият Манчо Манев, който от девет години живее на слънчевия континент, гласува с надежда за една по-добра организация, една по-добра държава, която да спре емиграцията на хора като него. И днешното позитивно настроение и усмихнати хора, които са минали през изборната секция обвързва с желанието на сънародниците ни да няма поредните избори след няколко месеца или след година. Ако има следващи такива, избирателната активност там вероятно ще е още по-ниска, смята българинът. 

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

Започна изборът на новия български патриарх

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският..

публикувано на 30.06.24 в 09:48
Стилияна Николова

Стилияна Николова излиза на килима за четири златни медала в Кайро

Настоящата абсолютна европейска шампионка Стилияна Николова се класира за финалите на всички уреди на международния турнир по художествена гимнастика Pharaohs Cup 2024 в Кайро. Тя изпълни отлично четирите си съчетания и получи най-високите оценки – на..

публикувано на 30.06.24 в 09:05