Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е готова да увеличи износа на ток за Северна Македония

Президентът проведе среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.
Снимка: БГНЕС

Същинските преговори за еврочленство на Северна Македония ще започнат едва когато тя впише българите в конституцията си, каза президентът Румен Радев в София. Той подчерта, че бързото изпълнение на двустранно поетите ангажименти от съседната държава е гаранция за ускорената ѝ евроинтеграция. 

"Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история е неизбежен и аз очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на Северна Македония, освободено от идеологемите на миналото". 

България е готова да увеличи износа си на ток за Република Северна Македония, но в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство, каза още Радев. 

"С президента Стево Пендаровски и с президента на Еврокомисията, обсъдихме възможностите ЕС да подкрепи финансово Македония, така че да се избегне евентуална ликвидна криза точно в предстоящата зима по отношение на снабдяването с ток. Зависи от решенията на европейските институции и зависи Скопие да направи съответните заявки, за които ние помагаме", каза президентът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35