Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България е готова да увеличи износа на ток за Северна Македония

Президентът проведе среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.
Снимка: БГНЕС

Същинските преговори за еврочленство на Северна Македония ще започнат едва когато тя впише българите в конституцията си, каза президентът Румен Радев в София. Той подчерта, че бързото изпълнение на двустранно поетите ангажименти от съседната държава е гаранция за ускорената ѝ евроинтеграция. 

"Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история е неизбежен и аз очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на Северна Македония, освободено от идеологемите на миналото". 

България е готова да увеличи износа си на ток за Република Северна Македония, но в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство, каза още Радев. 

"С президента Стево Пендаровски и с президента на Еврокомисията, обсъдихме възможностите ЕС да подкрепи финансово Македония, така че да се избегне евентуална ликвидна криза точно в предстоящата зима по отношение на снабдяването с ток. Зависи от решенията на европейските институции и зависи Скопие да направи съответните заявки, за които ние помагаме", каза президентът.


Още от категорията

Стотици протестиращи в 21 български града се обявиха срещу решението за изпращане на военна помощ в Украйна 

Стотици граждани в цялата страна и представители на българската общност в Лондон се включиха в Общобългарския мирен поход и се подписаха в петиция за запазването на мира и неутралитета на България . Те изразиха категорично несъгласието си с..

публикувано на 26.11.22 в 16:50

Евакуират Херсон

Украинските власти започнаха да евакуират останалите, след изтеглянето на руските войски, жители на Херсон, информира БТА. Наскоро градът отново премина под контрола на Киев, след месеци на руска окупация. Инфраструктурата на Херсон е разрушена до..

публикувано на 26.11.22 в 11:12

По съседски: Събития с балкански адрес

Брюксел спира докладите за Румъния по Механизма за сътрудничество Еврокомисията съобщи, че Румъния е изпълнила показателите, залегнали в Механизма за сътрудничество и проверка. Брюксел повече няма да изготвя доклади за Румъния по..

публикувано на 25.11.22 в 12:14