Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жулиен Желев от Виена: Няма опашки, изборният ден протича спокойно

Българското посолство във Виена
Снимка: МВнР

В днешния изборен ден сънародниците ни в Австрия гласуват в общо 15 секции, като 9 от тях са разположени във Виена. Останалите са разпределени на удобни места в цялата страна, като в почти всички федерални провинции на Австрия, с изключение на Виена, има по една избирателна секция.

На парламентарните избори през месец ноември 2021г. са гласували около 5 000 наши сънародници в Австрия. Сега заявилите желание да дадат вота си българи са значително по-малко, научаваме от Жулиен Желев – председател на секционна избирателна комисия във Виена и дългогодишен доброволец в местната общност. Според него, днешният изборен ден, както във Виена, така и във федералните провинции, върви много спокойно с очертаваща се засега по-слаба избирателна активност:

"Опашки няма, не са се образували към този момент. Избирателната активност в ранните часове беше по-ниска в сравнение с предишни избори, но от обедните часове вече се забелязва по-голям поток на избиратели. В изборните секции във Виена се гласува изцяло само с машини, както и в Залцбург, и в Инсбрук. В останалите градове гласуването е с хартиени бюлетини. След дългогодишни усилия успяхме още миналата година да отворим рекорден брой секции. Така че с помощта на посолството ни в Австрия и усилията на доброволците, сме достигнали добър брой секции на удобни за гласоподавателите места. И се надяваме, след приключване на изборния ден, протоколите на секциите извън страната да бъдат обработени в бързо темпо. В последните 3 избори, за съжаление, от ЦИК не успяха да решат този наболял от години проблем и комисиите бяха принудени да изкарат цялата нощ след един тежък работен ден. Дали в тази насока ще има промяна – предстои да разберем."

Какво е различното на тези парламентарни избори, спрямо предходните през ноември 2021 г. и как политическата ситуация влияе на избирателната активност на сънародниците ни в чужбина?

"Забелязва се липсата на такова голямо желание от общностите ни зад граница да гласуват от гледна точка на това, че ние вече имахме три парламентарни избора през миналата година. Дали е признак на умора или на липса на фаворит от дадена политическа партия или коалиция не е ясно. Но това, разбира се, дава отражение върху изборната активност и сега виждаме резултатите, съдейки по опашките пред урните, които липсват, поне към този момент“ – каза в заключение Жулиен Желев.

Снимка: Жулиен Желев

БНР подкасти:

Още от категорията

Общественият съвет към ЦИК напомня за необходимостта от МИР "Зад граница"

Формирането на МИР „Зад граница“, макар и отложено за 2025 г., остава в дневния ред на политиците, експертите и изборната администрация, напомня в свое становище Общественият съвет към ЦИК. Съветът отбелязва, че въвеждането му би решило проблеми като..

публикувано на 03.02.23 в 18:28

ЦИК излезе с решение за избирателните секции в чужбина

Централната избирателна комисия публикува решение за условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023..

публикувано на 03.02.23 в 17:48

Приблизително 3 млн. българи живеят извън пределите на страната ни

Българите по света са около 2,8 милиона. Справката е на Министерството на външните работи , по искане на Народното събрание за актуална информация за числеността на българските диаспори по страни и населени места. Външният министър Николай Милков..

публикувано на 30.01.23 в 12:52