Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Северна Македония гласуват под сянката на антибългарската медийна кампания

Снимка: БГНЕС

От информационния сайт "Трибуна" съобщиха за Радио България, че избирателната активност в секцията в българското посолство в Скопие е съпоставима с тази на последното парламентарно гласуване през ноември 2021 г. В македонската столица няма хора с българско гражданство, които да се притесняват да отидат да гласуват.

Днес в Северна Македония се гласува в 7 секции, т.е. с една повече отколкото на вота през ноември. За това как протича гласуването в една от тях в Охрид разговаряхме с Любчо Куртелов, праправнук на възрожденеца Димитър Миладинов. 

"Всичко е нормално. Току-що говорих с приятелите, които са в комисията, до следобедните часове малко над 40 човека са гласували. Малко хора подадохме заявления – 7 човека. Но хората, които не са подали предварително електронно заявление, на място подписват декларации и гласуват след това."

Активността на българите край Охридското езеро е по-слаба от тази през ноември м.г., информира ни Куртелов:

"В Охрид само някъде около 170 човека, мисля, че гласуваха тогава. Засега е по-малко. Има още време до 8 часа, нали? Но моите лични прогнози бяха, че този път ще излязат по-малко да гласуват, което е резултат на една интензивна антибългарска пропаганда в последно време. Вие знаете за какво става дума."

Има съобщения от българи в Северна Македония, че има страх сред българите да отидат да гласуват, защото ще ги снимат – така ли е ?

"Ама точно това е, да, да. Има страх. Може би е силна дума страх, но има една резерва, точно това искам да ви кажа и на това се дължи намаленият брой, поне засега. Дай Боже, да видим накрая, колко ще излязат. Но хората са по-резервирани, точно заради тая пропаганда, която беше много интензивна срещу България. Тук има няколко телевизии, които цялата им програма е да се плюе по България и това сега не може да няма ефект върху хората и за това е по-малка е активността, бих казал."

Любчо Куртелов

Вие сте жител на Охрид от дълго време, имате ли представа, колко хора в Охрид имат българско гражданство?

"Нямаме такава информация. Общо можем да кажем – не само за Охрид, но и за цяла Северна Македония – някъде около 100 000 са с българско гражданство. Някои казват, че са и повече. Но има един друг феномен – много хора се чувстват българи, но нямат гражданство. Някои са кандидатствали, но този процес е сложен и много бавен. Но има и по-възрастни хора, които изобщо не кандидатстват, но в душата си се чувстват българи."

Вие лично очаквате ли някаква промяна по отношение на политиката на България към Северна Македония от следващото правителство на страната ни?

"Промяната трябва да дойде от наша страна, от македонска страна. България, бих казал, че е постоянна в своята политика, знаем кои са ѝ условията. Настоящото правителство в Северна Македония може да се каже, че е кооперативно. Но има много силен натиск от опозицията и медиите, които имат силно обществено влияние и създават тук едно антибългарско настроение – в това е проблемът. Иначе каква промяна да очакваме от страна на българското правителство? То си е поставило условията и сега ние сме тия, които трябва да ги изпълним, ако искаме да продължим по пътя на евроинтеграцията. Искам да кажа, че България помага. Ето, ние имаме проблем – Северна Македония не произвежда достатъчно ток. Сега се преговаря с България да получим ток на по-ниски цени. България винаги е давала и дава, откакто е формирана независима Македония през 1991 г. Но има една народна поговорка която казва, със сила можеш да вземеш, но със сила не можеш да дадеш. Искам да кажа, че България дава, но тук не е достатъчно оценено това нещо.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:

Още от категорията

В Скопие беше открит новият дом на българския Културно-информационен център

Днес в Скопие на ул. Никола Вапцаров №6 беше открит официално новият дом на Българския културно-информационен център, предаде БГНЕС. Досега центърът се намираше в българското посолство в македонската столица. Сред гостите на събитието бяха посланикът на..

публикувано на 25.11.22 в 16:30
Снимка: Български културно-информационен център Скопие

Културно-информационният център на България в Скопие се мести в нов дом

Новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие ще бъде официално открит на 25 ноември - деня на св. Климент Охридски. Сред гостите на събитието ще са министрите на културата на България Велислав Минеков и на Северна Македония Бисера..

публикувано на 25.11.22 в 06:10

Български ресторант отвори врати в сърцето на Стара Хавана

На 17 ноември 2022 г., с подкрепата на Службата на Историка на град Хавана (la Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana), в сърцето на кубинската столица отвори врати ресторант „България“, съобщи българското посолство в кубинската столица. На..

публикувано на 24.11.22 в 15:24