Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Галина Динева, САЩ: Политиците да проявят по-голяма доза честност и да мислят за доброто на България

Българите в Лас Вегас гласуват по съвест

Снимка: Мария Самичкова

Избирателната активност сред сънародниците ни в Лас Вегас е доста по-висока отколкото в другите секции в САЩ, а предполагам и Канада“, посочи за Радио България Галина Динева, представител на избирателната комисия там. Няма затруднения с машинното гласуване, дори сред хората в по-напреднала възраст: „Малко са притеснени, защото това е нещо ново за тях, но се справят“. Не са констатирани никакви нарушения до средата на изборния ден там.

„Моето лично очакване и надежди са България да продължи да става устроена страна. Демокрацията е много труден процес, тя никога не е била лесна нито за САЩ, нито за другите страни, които са тръгнали по този път. Аз разбирам разочарованието на час от населението, което си мисли, че няма за кого да гласува, тъй като нещата няма да бъдат променени. Това е дълбока заблуда – трябва да се гласува, това е пътят по който трябва да вървим, ако искаме да имаме устроена държава  и да заприличаме на добро общество, каквото в момента не сме. Очакванията ми към политиците са да проявят по-голяма доза честност и да мислят за доброто на България, а не както в момента да защитават интереси на чужди държави в България. Но това всичко зависи от нас, тези, които гласуваме.“

Самата Галина Динева участва вече във 6-7 избори в Лас Вегас и има наблюдение, че вотът там абсолютно съвпада с този в България – има гласове за множество партии, но най-популярните в България получават и най-много гласове отвъд Океана:

„Сравнявала съм резултатите и числата са почти едни и същи. Общо взето българите в чужбина, и специално в Лас Вегас, очакват нещата в България да се подобрят, очакват нашите сънародници в родината да гласуват много по-активно и да изберат сами бъдещето. И най-вече да оставят на поколенията си една устроена държава, защото ние тук живеем в такава и бихме искали България да бъде поне вървяща по този път.

Много хора тук редовно слушат радио и гледат българска телевизия - това ни е основният източник на информация и съм абсолютно сигурна , че голяма част от гласувалите са много добре информирани за политическата обстановка в България, за проблемите. Освен това всички имаме семейства и приятели в България, членове сме на различни групи по медиите. Всеки гласува според убежденията си“- подчертава Галина Динева.

Пред изборната секция в Лас Вегас е и Аспарух Чакалски. „Може би това ще бъде последното ми гласуване с надежда, че българският народ най-после ще порасне, ще се вземе в ръце и няма да разчита на друг, освен на себе си“ – казва той. 

„Политиците нямат послания, аз съм разочарован от българските политици. В кампания всички обещават, но когато се стигне до изпълнение, те остават нереализирани. Това не са черни мисли, аз знам, че народът ни е способен да се вземе в ръцете и да не разчита на никого друг и да направи отново страната каквато беше, а народът да е доволен, че живее в прекрасна страна, която, въпреки че напуснах преди 30 години, все още милея и желая да се върна."

Снимки: Мария Самичкова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Рене Шашуа Хасон

Оцелялата от Холокоста Рене Шашуа Хасон: Не прави другиму онова, което не искаш да направят на теб!

"Българското еврейско население е единственото, което след Холокоста беше на брой повече, отколкото преди това" – казва в интервю за Радио България оцелялата от Холокоста българска еврейка Рене Шашуа Хасон. Родена в Пловдив през 1935 година, тя..

публикувано на 27.01.23 в 10:43

Манол Пейков и каузата "Генератори за Украйна", която го отведе до Одеса

Точно осемнайсет часа път от Пловдив до Одеса отнемат на един български издател, преводач, бивш депутат и застъпник на украинската кауза и негови съмишленици да доставят поредния лъч светлина и надежда на хората, живеещи новините, които ние гледаме..

публикувано на 24.01.23 в 11:55

"Ту е тиха и меланхолична, ту е дива и те кара да танцуваш" – Ингрид от Нидерландия за музиката ни

Тя е бивш служител на Нидерландските пощи, но сега е пенсионер и се е отдала на своята голяма страст – българската музика. 77-годишната Ингрид Вейнинга е нидерландка. Живее в Амстердам и не пропуска нито една репетиция на "Чубрица" – така се казва..

публикувано на 19.01.23 в 11:35