Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": Една четвърт от избирателите са решили в последния момент за кого да гласуват

Снимка: БГНЕС

На тези избори в сравнение с изборите през ноември 2021 г. по-малко млади хора са отишли до урните, което е намалило гласовете за "Продължаваме промяната". Една четвърт са решили за кого ще гласуват в последния момент, а гласувалите с "Не подкрепям никого" са тройно повече в сравнение с ноемврийските избори, показва изследване на "Галъп интернешънъл болкан".

Новите в парламента - "Български възход", вземат 1/3 от гласовете на "Продължаваме промяната" и още 10 000 гласа от БСП. Други 40 000 гласа от "Продължаваме промяната" отиват към "Възраждане", които удвояват резултата си в сравнение с предишните избори. Според Първан Симеонов от "Галъп" профилът на гласувалите за "Възраждане" не е, както се очаква, радикален, а протестен, затова е шарен.

"Продължаваме промяната" са първи в София с 26% срещу 22% за ГЕРБ. Двете партии си разделят поравно и гласовете на висшистите - по около 24%.

Според Симеонов, ако политическите сили в парламента не намерят компромисна формула за кабинет, ще бъдат наказани от избирателите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15