Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще има български културен клуб в Охрид и македонски в Благоевград

Снимка: Facebook / ОМО „Илинден“ - Пирин

Македонският президент Стево Пендаровски каза, че няма никакво намерение да обсъжда с България и своя колега Румен Радев въпроси свързани с историята и миналото. Пред телевизия "Телма" той заяви, че с България ще разговаря за реални европейски теми. Според Пендаровски за евроинтеграцията на Скопие няма значение кой в София ще формира правителство и кой ще бъде премиер, защото Северна Македония вече има преговорна рамка с ЕС в която не се говори за Гоце Делчев и цар Самуил. По повод предстоящото откриване на български културен клуб в Охрид, носещ името на Цар Борис III, Пендаровски отново поиска да има списък с разрешените имена за регистриране на сдружения.

На 30 октомври в Благоевград официално ще бъде открит македонски културен център, носещ името на Никола Вапцаров и финансиран от Македонското международно движение за правата на човека, предава БГНЕС. 


Още от категорията

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25