Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международна експедиция плава по Дунавския лимес

Снимка: Община Лом

Корабът Danuvina Alacris - "Живият Дунав" , реплика на римска луксория, вече успешно измина разстоянието от Видин до Лом по българския бряг. Корабът е построен за 2 години в Германия по древната технология от 4 век пр. Хр. с антични инструменти.

Danuvina Alacris е част от международния проект Living Danube Limes - "Жив Дунавски Лимес", финансиран по транснационалната програма "Дунав" 2014 – 2020. От 16 юли от Инголщат в Германия, експедицията плава през 8 държави, земите на които някога са влизали в Римската империя. През ноември експедицията ще финишира в Румъния. В международният екипаж участва и проф. Стоян Проданов.

Чрез плаването се подкрепя номинацията пред ЮНЕСКО Дунавският лимес да бъде обявен за световно наследство. Още от категорията

Съкровищница във Виена притежава може би единствената оцеляла корона на български царе

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена, ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени намират аргументи, че тя е принадлежала на българските владетели от Второто царство.  Според изследователи, короната е..

публикувано на 05.02.23 в 10:15

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници,..

публикувано на 01.02.23 в 05:35
Църквата с форма на четирилистник – четириконхална от началото на VІ век в Залдапа

Четирилистна църква от стъкло, мощи на цели мъченически тела – античният Залдапа разкрива тайните си

Първите проучвания на античния град Залдапа датират от 1906-1910 г. и са извършени от бащата на българската археология Карел Шкорпил . Тогава се установява, че основите му са положени от самия Константин Велики в началото на IV век край днешното..

публикувано на 26.01.23 в 10:50