Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски фестивал открехва вратите към непознатите измерения на науката

Снимка: beautifulscience.bg

Дванадесетото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе на 8 и 9 октомври 2022 г. в "София Тех Парк" с участието на водещи български и чуждестранни учени. Програмата тази година включва дискусии, демонстрации и интерактивни работилници.

Посетителите ще се докоснат от първа ръка до последните открития в различни области на науката. Те ще научат подробности около дистанционните изследвания на Земята и как изглеждат климатичните промени, погледнати от Космоса, ще проследят стъпките от Арктика до обезлюдените български села на Гергана Даскалова, изследовател на National Geographic.

Също така ще изучават езика на животните, заедно с Катерина Зарева, ръководител на Екологичния научно-образователен център към столичния зоопарк. Ще бъде засегната и темата за изкуствения интелект, а проф. Франц Ренц от Института по неорганична химия в Университета Лайбниц в Хановер и участник в роувър мисията на NASA "Експлорейшън", ще разкрие гледката към смайващите зеленикавосини залези над червените хълмове на Марс.

Фестивалът на науката включва и поредица събития, насочени към учениците и любознателното младо поколение. Дванадесетото му издание се организира от Фондация "Красива наука" и Форум Демокрит, заедно с Министерство на образованието и науката, както и многобройните институционални и корпоративни партньори.

Снимки: beautifulscience.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15