Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Радев: Преодоляването на множеството предизвикателства пред Европа изисква диалог

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Множеството предизвикателства, преодоляването на икономическата и енергийната криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна изискват обединени усилия не само от страните-членки на ЕС, но и на всички държави от Стария континент и от разширеното европейско пространство. Това означава диалог, координация и търсене на общи решения". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Прага. Държавният ни глава е в Чехия за дискусии на тема "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, събрала ЕС и 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността. Срещата беше високо оценена от българския президент.

В рамките на форума Радев се е срещнал с турския си колега Реджеп Ердоган, с когото са обсъдили сътрудничеството в енергийната сфера и борбата с мигрантския натиск, предаде кореспондентката ни Мира Стефанова.

"Турция е наш много важен партньор, съсед, съюзник. Особено във време на такава тежка енергийна криза е важно за България да развиваме своите отношения в енергийната сфера. Засега единственият сигурен газ с ясен дългосрочен договор, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция. Също така важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за танкери на техните терминали за втечнен газ. Знаете, че България много закъсня с осигуряването на тези слотове. Това трябваше да стане още пролетта", заяви Радев.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Frontex за първи път ще пази извън ЕС по границите на Западните Балкани ЕС ще разположи още в началото на 2023 г. служители на Агенцията за граничен контрол Frontex на територията на балканските страни, които искат да се присъединят към..

публикувано на 09.12.22 в 10:46

Руската офанзива в източна Украйна продължава

Настъплението на руските сили в източна Украйна продължава, като най-ожесточени са сраженията в край Бахмут, Донецка област , където руската армия активно атакува. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна твърди, че украинските военни са..

публикувано на 09.12.22 в 10:18

Комисията по отбрана обсъжда списъка с оръжие за Украйна

На закрито заседание в Народното събрание комисията по отбрана ще обсъди решението за изпращане на военна помощ за Украйна. Списъкът с военната помощ е поверителен, но преди дни министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов спомена, че в помощта..

публикувано на 08.12.22 в 09:25