Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лидерите от ЕС обсъждат войната в Украйна

Снимка: БГНЕС

Войната на Русия в Украйна, енергийната криза и икономическата ситуация обсъждат в Прага лидерите на 27-те страни от ЕС. Неформалният Съвет на общността се провежда след първото заседание в четвъртък на формата "Европейска политическа общност", който събра разнородна група от 44 държави без Беларус и Русия. По видеовръзка украинският президент Володимир Зеленски призова Европа да накаже Москва чрез увеличаване на доставките на оръжие и като даде гаранции за сигурност на Украйна в бъдеще. "Ние, лидерите на Европа, можем да станем лидери на мира. Нашата европейска политическа общност може да се превърне в европейска общност на мира", каза Зеленски.

Двудневните срещи в Прага продължават на фона на одобрения 8-ми пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Те въвеждат таван за цените на руския петрол, превозван по море за трети страни и допълнителни ограничения за морския транспорт на петрол и петролни продукти от Русия. Забранява се вноса на стомана от Русия, и износа за страната на авиационно оборудване. Спират се последните възможности за разплащане с Русия чрез биткойни и други криптовалути.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че светът рискува да се изправи пред ядрен Армагедон подобен на Карибската криза за пръв път след Студената война. На събитие за набиране на средства за Демократическата партия в Ню Йорк Байдън каза, че Путин "не се шегува", когато заплашва да използва ядрени оръжия, за да продължи инвазията си в Украйна.

Руският патриарх Кирил изпрати "циркулярно писмо за изпълнение" до всички епархии в Московска патриаршия да бъдат отправяни двудневни молитви за здравето на руския президент Владимир Путин. Молението е по повод 70-ия рожден ден на Путин.

БНР подкасти:

Още от категорията

Равин Менахем Марголин - председател на Европейската еврейска асоциация

Конференция в София се противопоставя на дискриминацията

На 5 и 6 декември в София ще се проведе Международната конференция „STOP HATE SPEECH“. Организатори са Равин Менахем Марголин - председател на Европейската еврейска асоциация и главният прокурор Иван Гешев. С приветствие към участниците ще се..

публикувано на 04.12.22 в 13:29

Един човек е починал през денонощието с Covid

58 са новозаразените с Covid в страната за последните 24 часа. Случаите намаляват със 127 спрямо ден по-рано. Над 65,5% от новоинфектираните не са ваксинирани. Положителни са 5,84% от направените 993 теста, при 6% на показателя в събота, сочи..

публикувано на 04.12.22 в 08:58

Започва продажбата на коледни елхи с кауза

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи в началото на следващата седмица в цялата страна, съобщиха от ведомството. Каузата на кампанията през тази година е свързана с опазването на горите . За всяко продадено..

публикувано на 03.12.22 в 13:01