Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Soulfia – отворен проект за етномузика, пътешествия и духовно развитие

4
Снимка: Soulfia

Soulfia не е обичайна музикална група, а отворен проект от пътуващи музиканти, към който всеки може да се присъедини по всяко време. Създаден е преди 8 години от шепа ентусиасти, но с времето се разраства, привличайки стотици съмишленици.

Музиката на Soulfia е смесица между български фолклор с вибрации от Балканите и Близкия Изток. Свири се по слух, не по ноти и се импровизира върху различни фолклорни мотиви – не само от България, но и от Северна Македония, Гърция, Турция, Сирия, Иран... 

"Ние пътуваме по света с музикалните си инструменти, а това означава, че почти всеки ден свирим някъде. И там, където отидем, черпим вдъхновение от местната култура, от хората и бита, като се опитваме да се обогатим от техния фолклор" – казва Цветелин Петров, един от участниците в Soulfia.

Цветелин Петров
Стремежът към свобода и духовно развитие отвежда музикантите чак до Индия и Непал. Към импровизациите им се присъединяват изпълнители от местните общности, получава се любопитен фюжън от етно ритми и вибрации.


После записите на живо се качват в YouTube канала, както и на Facebook страницата на Soulfia.

До момента са се включили стотици музиканти от много държави, докато пътуваме или когато те гостуват в България – казва Цветелин пред Радио България. – Излизали сме на сцена с различни състави. Максимумът, който сме събирали на сцена е 16 души. Това се превърна в движение и сега на много места в България ще видите групи от хора, които свободно свирят и изпълняват български фолклор. Песните се учат както едно време на мегданавсеки може да се включи. Не е нужно да си професионален музикант или да си ходил на уроци или репетиции, нещата се разучават на момента, малко и по слух. От време на време пускаме събития на нашата фейсбук страница, често ни канят на различни фестивали. Но през останалото време ние пътуваме с инструментите си и където ни свари, там свирим. За нас репетицията е нещо условно.“

Soulfia не е само музикален проект. Ентусиастите строят екосъобразни къщи в планински и гористи местности. За целта използват естествени материали – камък, дърво, глина… Защото, според Цветелин, когато хората заедно изграждат даден обект, това носи полза  на цялата общност и "така  се чувстват съпричастни и … у дома си".  


Освен че свирят и строят, участниците в на Soulfia също така рисуват шевици. Тяхна е композицията от български шевици, изобразени върху стените на няколко софийски сгради. И не само там.

"Това винаги го е имало в българския бит – изписването на къщите. Те носят не само красота, но и енергийна подкрепа на самото пространство. Знаете, че по носиите и дрехите, дори по съдовете на българите, винаги е имало орнаменти. Вярвало се е, че те подкрепят духовното развитие на хората, които са ги ползвали. Затова ние решихме да изобразим шевици по фасадите. 


Последното нещо, което направихме е една акция по теснолинейката Септември-Добринище. На някои от гарите по маршрута – Цветино, Аврамово, Якоруда и Банско, изградихме специални инсталации от шевици" – разказва ни Цветелин Петров. И добавя, че посланието на Soulfia е да насърчи младите хора да изразят себе си чрез музика или чрез рисуването, да излязат от градовете, да пътуват и да потърсят пътя към устойчивото духовно развитие и към свободата.“

Снимки: Soulfia

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14