Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на чуждестранните туристи в София

Снимка: Sofia Free Tour

90% е ръстът на чуждестранните туристи в София спрямо 2021 година, съобщи за БНР директорът на столичното общинско предприятие по туризъм Иво Маринов. Средният престой на чуждестранните туристи в столицата е почти три дни. Най-многобройни са гостите от Германия, Израел, Румъния, Италия, Великобритания и Испания.

Разработват се продукти-маршрути, които не изискват връзка с туроператор. Такива са изготвените карта "Опознай птиците на София", чрез която в три от парковете на града могат да се наблюдават над 250 вида птици, и "Винена карта на София". "Карта на стрийт арт-изкуствата" предвижда разглеждане на професионално направени графити. Работи се също по карти на архитектурното наследство от периода след 1945 година, на вековните дървета в София и на занаятчийските бири.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47