Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За месец над 100 000 украинци са напуснали България

Снимка: БГНЕС

Над 100 000 украински бежанци са напуснали България от 5 септември до 5 октомври, пише в доклад на Върховния комисариат за бежанците към ООН. Масовото заминаване се дължи на нарастващата несигурност при настаняването в правителствени бази и хотели, твърди международната организация. Мярката за настаняване на украинците беше удължена до 31 октомври. По нея са настанени 12 000 души. 
Сред другите мотиви на украинците да напуснат страната е, че живеещите под наем не могат да си позволят повече да плащат. Посочва се, че остават хора от най-уязвимите групи, нуждаещи се от материална и финансова подкрепа, за да преживеят студените месеци. Голяма част от заминаващите се връщат в Украйна, малък е делът на прехвърлящите се в други западни държави. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42