Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украинският посланик в София: Кремъл иска България да не изпраща оръжие за Украйна

България няма съучастие в подготовката на взрива в Кримския мост, заяви служебният премиер Гълъб Донев

Виталий Москаленко
Снимка: БНР

Украинският посланик в София Виталий Москаленко обяви, че на всички е ясно, че няма българска следа по случая с експлозията на Кримския мост. "Това изглежда смешно. Да си спомним какво говориха руснаците, когато свалиха нидерландския самолет. Ясно беше едно - че самолетът бе свален от тях. В случая с "българския камион" - всички разбират, че няма никаква българска следа. Възможно е Русия да е инсценирала самия взрив", посочи още Москаленко. Според дипломата, тезата на Кремъл активира вътрешнополитическото говорене, с което се призовава България да не изпраща оръжия на Украйна, "за да не става част от войната".

България няма съучастие в подготовката на взрива в Кримския мост, заяви днес служебният премиер Гълъб Донев, преди националното съвещание на вътрешното министерство.

"България е на кръстопът, преминават много камиони и товари. България не се посочва като намесена във взрива, свързана е единствено като точка в маршрута", допълни Донев. Той призова медиите да се отнасят отговорно към ситуацията, защото преекспонирането е опасно за националната сигурност. Като пример посочи факта, че няма версия за "българска следа" в случая, а това словосъчетание присъства единствено в медийни публикации.

Междувременно Софийска градска прокуратура се самосезира по медийни публикации, че България е замесена от руското следствие за съпричастна при взрива на Кримския мост на 8-ми октомври. Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни, написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев

"Кримският мост е напълно легитимна военна цел, каза пред БНР бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.


"Това е мост, който е изграден от Русия в нарушение на законите на Украйна и на международното право, тъй като ограничава придвижването на украински кораби към украински пристанища и акватория, така че този взрив по никакъв начин не може да бъде наречен терористичен акт“, каза Тагарев. Той изрично подчерта, че мостът е взривен на 3 места, което е невъзможно от експлозията на един камион върху съоръжението. Експертът се усъмни, че покушението да е дело на Украйна и смята, че Русия споменава името на България, за да замеси в конспирацията и НАТО.

Снимки: БНР, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00