Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Рим с почит към св. Йоан Рилски

Снимка: Facebook /@Българска православна църква в Рим

В навечерието на 19 октомври, когато се прекланяме пред небесния покровител на България и българските лекари св. Иван Рилски, в Българския културен институт в Рим ще се проведе кръгла маса на тема: "Свети Йоан Рилски – образец на вярата и учител на българите".

Подготвените богослужебни и културни прояви на 18 и 19 октомври, с участието на преподаватели от Богословския факултет на СУ, ще запознаят българската културна общественост във Вечния град с живота и делото на Рилския светец.


"Колегията на Катедра "Практическо богословие" има готовност да направи доклади за участие в този форум, които в последствие могат да бъдат публикувани в отделно книжно тяло, посветено на живота и дейността на свети Йоан Рилски Чудотворец", съобщава директорът на института Жана Яковлева пред БТА.

Не за пръв път сънародниците ни във Вечния град ще се преклонят пред монаха-отшелник помогнал, с Божията помощ и горещите си молитви, на много болни да възвърнат здравето си както приживе, така и след смъртта си. През 2021 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Българската православна църковна община "Свети Седмочисленици" отбеляза паметта на Рилския светец в древния храм "Сан Паоло ала Регола" в Рим. 


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представят второто издание на роман за преселването на българите в Бесарабия

В София днес, 3 юли, ще бъде представено второто издание на романа "Преселници" от Константин Петканов (1891-1952). Събитието ще се проведе от 18.00 ч., в Клуба на офицерите от запаса и резерва на улица "Урвич" 1-3, съобщават организаторите от..

публикувано на 03.07.24 в 07:35

В Молдова обявиха конкурс за видеоклип "Моят роден български край"

Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ), заедно с партньора си Никола Рахнев от Гората.бг обявиха конкурс с награда - незабравима почивка в България за учениците от 9, 10, 11 и 12 клас. "По време на абитуриентските балове..

публикувано на 02.07.24 в 16:28

Учени и езиковеди припомниха в Цариброд истории за значими българи в Сърбия

Международен научен форум "Културни мостове: истории за значими българи в Сърбия" се проведе в края на юни в гимназията "Св.св. Кирил и Методий" в Цариброд. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и..

публикувано на 02.07.24 в 10:05