Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Международният фестивал "Момчетата пеят"

Снимка: theboysaresinging.com

"Пейте като ангели, дръжте се като джентълмени и играйте като момчета“ – това е девизът на Хора на момчетата от Рейкявик. Съставът е сред участниците на Международния хоров фестивал "Момчетата пеят". В програмата ще чуем шест хора (три български и три чуждестранни) в шест концерта. Момчетата ще пеят от 14 до 16 октомври в залата на НМА "Проф. Панчо Владигеров", предвидени са и съпътстващи прояви в гр. Дупница, гр. Самоков и флашмоб изяви в Рилския манастир. Инициатор и организатор на мащабния проект е проф. Адриана Благоева – диригент на "Хор на софийските момчета" при читалище "Цар Борис ІІІ – 1928" и сдружението на хора, с финансова подкрепа по програма РА 14 "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", финансирана от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.


"Имах желание да направим подобен фестивал доста отдавна, защото момчешкото хорово пеене има нужда от популяризация в България, независимо от активно действащите три момчешки хора – в София, Пловдив и Варна. По тази причина и аз, и колегите от сдружение "Хор на софийските момчета", решихме да организираме такъв фестивал, заедно с нашите партньори от Исландия. Успяхме да го осъществим, едва когато получихме финансиране по проект от Министерството на културата. В момента в Европа няма друг подобен фестивал, въпреки че преди 10-15 години имаше срещи и фестивали на момчешки хорове в Полша, Германия и др. По обективни причини организацията на такива събития е сложна. След този тежък период на забрани и ограничения, сега всички много плахо се отнасят към концертната дейност, защото хоровете за дълъг период бяха в застой. Добре е, че успяхме да поканим колеги, които се отзоваха. Всички, които работихме по организацията сме много щастливи, че успяхме."

Проф. Адриана Благоева

Наред с трите състава от България, в международния форум се включват момчешките хорове на Исландия, Мексико и Чехия. Ден преди откриването, на пресконференция в НМА, бяха показани презентации на участниците, а диригентите на два от чуждестранните присъстваха лично.

"Аз съм Алдо Адриан Гереро, ръководя хора на момчетата Cedros-Up (Седрос) – представя се диригентът от Мексико. – Както знаем, Мексико е страна, в която всички пеят. Имаме много и всякакви хорове – църковни, училищни, към различни институции, независими. За нас е много силна емоция да сме тук, в България, да представим нашето изкуство и да се докоснем до музикалната култура на различни страни. Отнасяме се с голямо уважение и, мога да кажа, с много обич към Адриана Благоева – човека, благодарение на когото имаме възможността да сме тук. На концертите ще представим произведения от латиноамериканската музика – Перу, Куба, Аржентина, Венецуела, Мексико. Малко трудно разучихме българските песни заради различната фонетика, но с нетърпение очакваме да пеем заедно с останалите хорови състави.

От г-н Гереро научихме, че неговият хор е създаден през 1997 г., оттогава е издал 7 диска и е изнасял концерти в редица страни на Европа и Латинска Америка.

Ето и какво каза г-н Сигурдсон от Исландия:

"Казвам се Торстен Сигурдсон. Аз съм професионален певец, работил съм дълго като оперен певец в Германия. Ръководя "Хора на момчетата" от Рейкявик. За мен това е прекрасен опит, много обогатяващ. Хорът е чудесен, те са като мое семейство. Представяме традиционна исландска музика, също хорови песни в аранжимент за момчешки хор от съвременни исландски композитори."
Хорът от Рейкявик е подготвил също песни на английски, италиански, както и популярната българска песен "Вятърът снежинки гони" (музика Христо Недялков, текст Петко Колев) на български език. Наред с традиционния си репертоар, всички гости са подготвили и български песни на български език, а в различните концерти участниците ще изпълнят заедно химна на фестивала Viva la musica (музика А. Благоева) и The Boys Are Singing, специално написана за фестивала от Стефан Вълдобрев.

Снимки: theboysaresinging.com

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика.  Събитието..

публикувано на 02.03.24 в 15:35

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10