Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на здравеопазването в балканските държави е изключително високо

Снимка: presscenter@mh.government.bg

България, Сърбия, Гърция и Турция основават Балканска медицинска лига. Тя ще работи на ротационен принцип, като е възможно да има повече от едно заседание годишно и всяка година ще се заседава в различна държава на Балканския полуостров. По време на конференцията „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика" в Сандански, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев обяви, че лигата ще бъде основана през месец март 2023 г., като ще бъдат поканени и други държави от региона, които да се включат в нея. Чрез Балканската медицинска лига ще се надгради програмата за специализанти, създадена от Столичната лекарска колегия. Тя работи от години и до този момент  по нея са специализирали млади лекари във водещи клиники в Швейцария, Франция и Испания. По думите на д-р Меджидиев, идеята е да се обменят кадри и да се отворят вратите за специализации на млади лекари не само в Западна Европа, а и на Балканите. „Нивото на здравеопазването в балканските държави е изключително високо – подчерта министърът. – Най-ценното е, че лекарите на място, които обучават нашите специалисти, оценяват изключително много техния опит и знания, а ние обикновено ги подценяваме в България“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02