Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България темповете на инфлация са твърде високи

Снимка: прессекретариат президентство

В сравнение с останалите европейски страни, темповете на инфлацията са твърде високи. Пред журналисти, вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в конференция „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“ подчерта, че някой трябва да каже тази истина и да посочи най-вече кои са причините за скока на цените. Според Йотова, е важно да има стабилно мнозинство и редовен кабинет, защото има неща, които няма как да бъдат свършени от служебния кабинет, тъй като зависят от конкретни законодателни промени. Има и ангажименти в дългосрочен план, които е добре да бъдат поети от редовен кабинет, а в същото време парламентарните партии създават впечатление у гражданите, че не желаят да съставят правителство, коментира Йотова. Тя изрази мнение, че ако новоизбраните депутати смятат да направят следващата си предизборната кампания на гърба на служебния кабинет, то такива политици са срещу българския народ.

Йотова изтъкна, че близо 22 закона, без които страната ни няма да получи европейското финансиране, трябва спешно да бъдат приети. „Сигурно сме единствената страна, която не е изпълнила тези свои задължения и условия и тази голяма отговорност е на новите народни представители“, каза още тя. Илияна Йотова посочи още, че настоящият служебен кабинет оставя добро наследство по отношение на стабилността, на горива и на доставки и създава възможност да се направят прозрачни търгове, за да се успокоят цените и да има предвидимост за българския бизнес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35