Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Света Злата Мъгленска

Православната ни църква днес почита българската светица Злата Мъгленска, живяла през втората половина на ХVІІІ век. Дъщеря на прост селянин, Злата Мъгленска сияела както с телесна, така и с душевна красота. Отличавала се също с благочестие, смирение и чисто сърце.  

Според житието на светицата млад турчин я отвлича и поисква от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Вярна на Господ, тя умира след дълги изтезания – накрая турците я обесват и насичат тялото ѝ на късове.  

Св. Злата Мъгленска се смята за покровителка на българките в чужбина. На някои от иконите е изографисвана с народна носия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45