Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Румъния да влязат в Шенген, призова ЕП

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С 547 гласа "за", 49 "против" и 43 "въздържал се", Европейският парламент прие резолюция, в която настоява Съветът на ЕС да допусне България и Румъния да станат част от Шенген до края на годината. В документа евродепутатите изразяват "изумление", че Съветът не е взел решение за приемането на двете страни, макар те да изпълняват необходимите условия още от 2011 г., предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

"Поддържането на контрола по вътрешните граници е дискриминационно и сериозно влияе върху живота на мобилните работници и гражданите", заявяват депутатите. Те допълват, че контролът по вътрешните граници влияе отрицателно и върху функционирането на Общия пазар, като възпрепятства вноса, износа и свободното движение на стоки.

Евродепутатите вече са призовавали България и Румъния да бъдат приети в Шенген в две резолюции – от 2018 и 2020 г., както и в доклад от 2021 г. Присъединяването на нови държави към Шенген изисква единодушно решение на Съвета на ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14