Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Веско Ешкенази за новия клип от проекта ˮВ света на музиката“ и концертите в Силистра и Русе

7
Снимка: Диди Андреева

Концертмайсторът на Концертгебау Веско Ешкенази, акордеонистката Вероника Тодорова и диригентът Георги Милтиядов представиха в началото на октомври първия си съвместен видеоклип. Той е върху Dance on the River – авторска пиеса на Вероника, част от проекта  ˮВ света на музиката“. Предстоят последните за 2022 г. концерти от този проект. Предисторията:

ˮВ света на музиката“ е програма, родила се миналата година, когато нашата прекрасна акордеонистка беше гост-солист на юбилейния ми концерт. Тогава и двамата разбрахме, че творческият ни контакт трябва да има продължение  – разказва Веско Ешкенази. – Изпълняваме произведения на Йохан Себастиан Бах, минаваме през различни епохи на класическата музика, а в края дори отиваме към преработки на песни от репертоара на Фреди Меркюри, Майкъл Джексън и др. Наистина е ˮВ света на музиката“. Много съм благодарен на музикантите от Плевенска филхармония за това, че бяха наша опора, базата, необходима да сътворим проекта. Както и на диригента Георги Милтиядов, автор на всички аранжименти, направени специално за цигулка, акордеон и симфоничен оркестър. Програмата представихме в десетина града у нас, а сега – на това удължено лятно турне, предстои да я изпълним в Силистра (19.10) и Русе (21.10). Проектът много се разви в контактите ни с публиката. Произведенията търпят инициатива от страна на изпълнителите, имаме прекрасно разбирателство на сцената и с Вероника, и с оркестъра, и с диригента. 


Другото, което е много важно да споделя: отново с подкрепата на Плевенската филхармония успяхме да направим видеоклип към прекрасното произведение Dance on the River. Избрахме да го заснемем в едно от най-красивите български кътчета – Троянския Балкан, с. Дебнево, с изключително живописна природа.“

В клипа, който можете да видите, на рояла свири Георги Милтиядов, автор и на този аранжимент. Музиката, съчетала джаз с български мелодии и ритми, носи много енергия, радост и позитивизъм. Допълнени от естествения декор на полето, гората, реката и интересното съчетание на тембри.


Снимки:  Диди Андреева

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

"Как да те намеря" – новият сингъл на Крис Гран

Кристиан Грънчаров е музикален изпълнител и автор на песни, който твори под псевдонима Kris Gran . Насочен е към създаването на нова българска музика в поп жанра, с примеси от много други стилове като рок, R'n'B, хип-хоп, фънк и др. Участва във..

публикувано на 06.02.23 в 10:15
Н. Пр.Нарахира Хираши и маестра Венеция Караманова

Диригентката на Детския хор на БНР Венеция Караманова е удостоена с държавния японски орден

На официална церемония в посолството на Япония в България извънредният и пълномощен посланик Нарахира Хироши връчи държавния японски орден "Изгряващо слънце, златни и сребърни лъчи" на главния диригент на Детския хор на Българското национално радио -..

публикувано на 03.02.23 в 17:01

"Ой, девойче" на DJ Тишо и "Гласове на традицията" е номер 1 в международна класация

Българска песен е номер едно в международна класация за денс, хаус и електронна музика. Популярната френска платформа Promo Club е отредила първото място за месец януари 2023 г. на клубния ремикс на песента "Ой девойче", изпълнена от българската..

публикувано на 03.02.23 в 09:15