Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина големият български писател и общественик Антон Дончев

| обновено на 20.10.22 в 12:14
Снимка: БГНЕС

На 92 годишна възраст, след тежко боледуване ни напусна големият български писател Антон Дончев, съобщи БТА. Известен в страната ни и по света с историческия роман "Време разделно", Антон Дончев с мъка наблюдава политическите събития в България през последните години, довели до настоящата криза в управлението на страната ни. "Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчно за това, което се случва", посочи той преди време в интервю за бТВ. "Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език", коментира писателят.

Той е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. През 1948 г. завършва гимназия в Търново г. и записва право в Софийския университет. Дипломира се през 1953 г., работи известно време като съдия в старопрестолния град, след което се отказва от престижния пост и се отдава на писането. Така, няколко години по-късно, се появява първият му исторически роман "Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас", публикуван през 1961 г. 

Втората му книга, "Време разделно", излиза през 1964 г. и е написана само за 41 дни, както сам отбелязва авторът. Романът, който разказва за насилствената ислямизация и турцизация на значителна част от българско християнско население в Родопите през XVІІ век, е превеждан и издаван в чужбина. По него, през 1987 г. е създаден и филмът "Време разделно", в две части с подзаглавия "Заплахата" и "Насилието", на режисьора Людмил Стайков. През месец юни 2015 г., в мащабно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия, "Време разделно" е избран за най-любим филм на българските зрители.

"Магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта – академик Дончев присъстваше в нашия свят със собствената светлина на ерудит, писател и общественик", отбеляза президентът Румен Радев в съболезнователен адрес до семейството и близките на големия български писател. 

Държавният глава отбелязва още, че Отечеството ни се разделя със светла личност, чийто поетичен свят е пример за постоянство в отстояването на духовните устои на българщината. "Личните ни срещи и оказаното ми доверие от негова страна ще бъдат вдъхновяващ аргумент да продължа да защитавам достойнството на България", посочва още държавният глава. 


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00

Националната телефонна линия за деца си търси разпознаваемо лого с конкурс

Детски конкурс за лого на Националната телефонна линия за деца (НТЛД) 116 111 и чат приложението към нея обявиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). В него може да участват вдъхновени художници на възраст между  11 и 16..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30