Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светила в науката търсят отговор на въпроса “Как е възникнал животът” на международен форум в София

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната конференция „Живот във Вселената“, която се открива днес в София, ще събере световни учени и Нобелови лауреати, съобщават организаторите от Action Global Communications Bulgaria. Форумът е част от програмата за взаимодействие между изтъкнати учени от различни области на познанието за разработване на най-съществения изследователски въпрос на нашето време – как е възникнал животът.

На конференцията ще има представители на университети в Европа и САЩ, сред които Кеймбридж и Харвард, както и на СУ „Климент Охридски“ и БАН, експерти от НАСА, Европейската южна обсерватория. Сред големите имена са Нобеловият лауреат и откривател на първата екзопланета проф. Дидие Кело и проф. Димитър Съселов от Харвард - един от лидерите на мисията „Кеплер“ на НАСА, която наблюдава над 100 хил. звезди в четиригодишно търсене на екзопланети подобни на Земята.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма активни пожари в страната, следи се обстановката по границата с Гърция

Няма действащи пожари в страната, съобщиха от вътрешно министерство. Пожарът в ямболските села Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Във вторник ще се направи обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 11:49

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 23.07.24 в 09:35

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01