Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призив до родните институции отправиха близо 800 украински българи

Неутралитетът на България убива нас, българите в Украйна, казва Татяна Станева

Татяна Станева
Снимка: Иван Русланов

Осем месеца война! Месеци на разрушения, ужас, смърт и деца, загубили най-сигурното си място – своя дом и семейство. На 24 октомври отбелязваме статистически отминалото време от началото на Руската инвазия в Украйна. Днес група украинци с български произход внесоха до българските институции - парламент, правителство и президент, отворено писмо от 24 страници и подписано от 792 техни събратя. Молбата им е за държавна помощ и подкрепа. В него те призовават и българските медии за помощ - „гласът на вашите братя българи в Украйна да стане по-силен и да бъде чут“. Всичко това се случва в навечерието на Деня на бесарабските българи 29 октомври, който сънародниците ни в Украйна и Молдова отбелязват от 1938 година. Инициаторът на писмото, Татяна Станева, представи пред БНР основните искания в него.

„Първото искане е България да заема напълно ясна и официална позиция като страна в тази война. Да застане зад нас - украинските българи и Украйна. Второто искане е, България да даде оръжие на Украйна. Да помогне на Украйна да защити своята земя, което автоматично означава да помогне на нас, българите в Украйна, защото там е нашият дом сега. И трето, искаме е да се спре пълната руска пропаганда, която наблюдаваме в България.“

Татяна е филмов режисьор и документалист, който от години работи по темата за етническите български общности в Украйна и запазването на българщината далеч от родината. Затова с болка в гласа си признава недоумение от неутралитета, който България иска да запази в създалата се ситуация. „Не искаме политиците да говорят от наше име за нас (украинските българи – бел. ред.)“.

“Искам да ни чуят - ние сме против неутралитет. Неутралитетът на България убива нас, българите в Украйна. Тази война вече ни засегна и не може България да остане неутрална. Тя вече засяга ваши братя. И накрая – това не е война само между Русия и Украйна, това е война на цивилизациите. Ние се борим за свободата и човешките ценности, за демокрацията срещу агресията, която от своя страна, ако победи, ще засегне цяла Европа, и тогава България няма да може да остане неутрална.“

Категорично заявява, че бесарабските, одеските и таврийските българи, по чиято инициатива е написано писмото, подкрепят Украйна във военните й действия. Татяна признава, че с обявяването на независимостта на втората й родина от СССР, сънародниците й са се почувствали свободни и подкрепяни. “Именно тогава ни беше разрешено да учим български език в училищата, което е много важно“, припомня тя.

На твърдението, че оказване на военна помощ за Украйна се подкрепя само от военнолюбиви партии в България, Татяна остро отговаря, че това са руски наративи.“Това е голямо лицемерие. Аз бих искала да видя дали господин Президентът щеше да говори така, ако убиецът е дошъл в неговата къща и извършил всички зверства, които се случват в нашите домове. Ако някой дойде и забрани на децата му да говорят български език - искам да видя как той ще преговаря и как ще се защитава миролюбиво. Преговори се водеха от 2014 година, но Русия не спазва и една дума от предварително подписаните споразумения. Те извършват тероризъм на територията на Украйна“, посочи Татяна Станева в разговор с Ирина Недева по програма “Хоризонт“ на БНР.

Убедена е, че изпращането на военна помощ за Украйна от страна на България е тест за българската демокрация. А за украинците с български произход остава чувството на болка.

„Все повече се усеща, че братушките от Москва са по-важни от собствената българска кръв. Вие вярвате повече на тях, отколкото на нас, затова написахме това писмо - да чуете нашия глас и да разберете едно - ние страдаме и очакваме помощ. Ние, етническите българи, чакаме България да помогне и за нас това е много символично и важно. Аз лично не се съмнявам нито за секунда в победата на Украйна, защото доброто винаги побеждава злото, но искам да знам как България ще ни гледа в очите след това“ – риторично пита бесарабската българка Татяна Станева, която преди време избра живота в село до Киев, вместо столицата, за да може детето й да учи български език в училище.

Съставил: Весела Кръстева / по интервю на Ирина Недева, БНР-„Хоризонт“/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10