Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на подкрепа гони младите български музиканти зад граница

Проф. Пламен Джуров
Снимка: БГНЕС-архив

В България няма осезаема професионална и обществена помощ към младите музиканти, за да се реализират в страната. "Това са слабости на културната реконструкция и затова имаме огромно текучество на класически изпълнители зад граница", каза за БТА един от най-уважаваните български диригенти проф. Пламен Джуров. По думите му около 75% от музикантите търсят развитието си в Европа.

Джуров подчерта, че големият въпрос е и във възпитанието на хората, в изграждането на културните потребности. „Светът стана много сложен. Имаш телефон, в него има цялата музика, въпросът е какво подбираш. Затова е много важно изграждането на вкуса. Има една звукова преграда - много хора слушат, но много малко чуват“, каза той.

Проф. Джуров е председател на журито на Седмия международен конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“, който ще продължи до 27 октомври в Разград. Той определи разградския конкурс като "един малък оазис на музиката в нашето ежедневие". По думите му конкурсът играе важна роля в кариерата на младите музиканти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09