Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Гусейнова – един български будител в Азербайджан

4
Снимка: Десислава Семковска

Република България и Република Азербайджан установяват дипломатически отношения преди 30 години, но макар “земята на огъня”да е само на 3 часа и 10 минути път със самолет, тя остава малко позната за българите. Нашите сънародници там обаче никога не са губили връзка с прародината си, а основна заслуга за това има Мария Гусейнова – сърцето на българската общност в Азербайджан.

“Българите в Азербайджан съхраняват своя език, традициии обичаи – казва събеседничката ни. – Всеки народ има своите особености и е уникален. Има обаче общи черти, които са присъщи както на българите, така и на азербайджанския народ: те са гостоприемни, много патриотични, уважават старшото поколение. В България обичат народните песни, такива се предават от поколение на поколение и в Азербайджан” – споделя наблюденията си Мария Гусейнова.

По последни данни в Азербайджан живеят 278 българи. Предците на Мария се преселват там от град Панагюрище в началото на ХХ век. Израснала с българските песни и култура, Мария Гусейнова предава обичта си към България на своите деца и внуци.

Това сигурно е в кръвта – любовта към България, любовта към българските обичаи, българското. Мнозина се учудват как толкова далеч съхранихме езика, макар да е стар български диалект А езикът се предава непроизволно. Баба ми приказваше с нас само на български, майка ми и баща ми бяха българи. В семейството ми дори се съхранява одеялцe, коeто баба ми донесе от България. Изписаха ме от родилния дом в него. Моите деца четяха Иван Вазов, Христо Ботев. Така се формира отношението и любовта към историята на България” – разказва Мария.

През 2005 г. г-жа Гусейнова сбъдва своя отдавнашна мечта: да обедини двете близки за нея родини. Тя създава Обществено сдружение “Подкрепа за развитието на азербайджанско-българската дружба”. През същата година започва да излиза и списание “Акорд” на български език, което се разпространява в Азербайджан, България и Украйна. Неотдавна Мария представи в България новия си проект “Популяризиране на национално-духовните ценности на Азербайджан в България и международните организации".

“Когато през 2005 г. за първи път бях в България, почувствах, че има много малко информация за Азербайджан, но сега и нашите медии, и нашите държавни структури правят много, за да запознаят българите с тази държава. Посетих Изпълнителната агенция за българите в чужбина, президентството, Софийския университет. И помолих да ме подкрепят да открием в България Къща на Азербайджан, защото и ние, и посланикът искаме да популяризираме историята, продукцията на Азербайджан, да развиваме туризма. Иска ми се и аз да имам поне малък принос в укрепването и развитието на азербайджанско-българското приятелство. Моята работа, моят живот днес е насочен именно към тази цел. Благодаря на всички българи, на цяла България за това, че помните, за това, че се отнасяте така към нас” – с тези топли думи завърши интервюто си за Радио България Мария Гусейнова.

Снимки: Десислава Семковска, Център за азербайджански език и култура в Софийски университет "Св. Климент Охридски"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48