Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички македонски граждани са добре дошли в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Кметът на Благоевград Илко Стоянов излезе с позиция за обявеното откриване на македонски културен клуб в града. Той подчертава, че общината нито е забранявала, нито е разрешавала това частно събитие, на което кметът няма да присъства.

Благоевград има традиционно добри взаимоотношения с общини в Северна Македония и надгражда това партньорство в дух на коректност и разбирателство. Хората от двете страни на границите също са в много добри взаимоотношения. Благоевград винаги е имал дух на гостоприемство и е център на различни култури, без да ги противопоставя. Всички македонски граждани са добре дошли в Благоевград, стига да не превръщат града ни в поле на противопоставяне, на омраза и на политическа изява, казва Стоянов.

Предстоящото откриване на 30 октомври в Благоевград на Македонски културен клуб не трябва да провокира напрежение, заяви пред БНР председателят на общинския съвет в града Радослав Тасков. Той се надява управляващите в Северна Македония да не допускат клубът да провокира напрежение в отношенията с България.

Клубът се финансира от Македонското международно движение за човешки права в Канада. Регистриран е през 2019 г. от „Сдружението за защита на основните индивидуални човешки права“. Според „Радио Благоевград“ в момента има съдебна процедура срещу регистрацията.

Сред поканените за откриването на клуба наречен „Никола Вапцаров“  са и племенниците на българския поет -  Мая и Никола Вапцарови. Те подчертаха пред БНР, че техният предтеча, не се е декларирал като македонец и няма нищо общо с днешна Северна Македония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45