Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички македонски граждани са добре дошли в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Кметът на Благоевград Илко Стоянов излезе с позиция за обявеното откриване на македонски културен клуб в града. Той подчертава, че общината нито е забранявала, нито е разрешавала това частно събитие, на което кметът няма да присъства.

Благоевград има традиционно добри взаимоотношения с общини в Северна Македония и надгражда това партньорство в дух на коректност и разбирателство. Хората от двете страни на границите също са в много добри взаимоотношения. Благоевград винаги е имал дух на гостоприемство и е център на различни култури, без да ги противопоставя. Всички македонски граждани са добре дошли в Благоевград, стига да не превръщат града ни в поле на противопоставяне, на омраза и на политическа изява, казва Стоянов.

Предстоящото откриване на 30 октомври в Благоевград на Македонски културен клуб не трябва да провокира напрежение, заяви пред БНР председателят на общинския съвет в града Радослав Тасков. Той се надява управляващите в Северна Македония да не допускат клубът да провокира напрежение в отношенията с България.

Клубът се финансира от Македонското международно движение за човешки права в Канада. Регистриран е през 2019 г. от „Сдружението за защита на основните индивидуални човешки права“. Според „Радио Благоевград“ в момента има съдебна процедура срещу регистрацията.

Сред поканените за откриването на клуба наречен „Никола Вапцаров“  са и племенниците на българския поет -  Мая и Никола Вапцарови. Те подчертаха пред БНР, че техният предтеча, не се е декларирал като македонец и няма нищо общо с днешна Северна Македония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40