Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Музей на Духовността отваря врати в Широка лъка

Снимка: shirokalaka.net

След основен ремонт и реставрация е възстановено Първото класно училище в автентичното родопско село Широка лъка. Построеното през 1888 г. школо отново отваря врати, но този път като Музей на духовността. В него са представени артефакти, документи и фотографии, свързани с историята на Широка лъка. Посетителите могат да се запознаят и с уникални експонати от ранното християнство.

Училището "Св. Пантелеймон" е строено с 22 000 лири, събрани като дарения от местните майстори уста Костадин Бозов и Васил Белогащев - Кьотата. Сградата е с наклонени навътре стени, благодарение на което успява да оцелее при природни стихии. В продължение на 30 години обаче някогашното школо е било оставено да се руши, заради започнал но преустановен през социализма ремонт. Над 700 000 лв. струва възстановяването и реставрацията на сградата, която е собственост на Пловдивската митрополия.

Класното училище се намира в двора на църквата "Св. Успение Богородично", която пък има героична история. Тя е построена за 38 дни от местните хора през пролетта на 1834 г., когато българските земи са още в пределите на Османската империя, след специалното разрешение на Махмуд Първи. Сред знаковите фигури, учили в старото школо е висшият духовник Екзарх Стефан (1878-1957).

Още от категорията

След дълго затишие "Сурва" отново се готви да превземе Перник

"Сурва" пристига! След тригодишно прекъсване заради пандемията, кукери, чауши, арапи, бабугери и други чудновати персонажи отново с гръм и трясък ще гонят злите сили. Дългоочакваният фестивал на маскарадните игри ще се проведе от 27 до 29 януари в..

публикувано на 27.01.23 в 05:45

Какво ново през 2023 г. в единствения у нас етнографски музей на открито "Етъра"?

Календарът на единствения у нас етнографски музей на открито "Етъра" през 2023-та е наситен с поредица от изложби, демонстрации, фестивали и всякакви изяви, свързани с фолклора, занаятите и етнографията. Освен традиционните събития, пресъздаващи..

публикувано на 23.01.23 в 11:03
Атанас Атанасов

Сладък като ябълка, сочен като … зряла круша – за особеностите на реселешкия воден лук

Освен с красивата си природа, Реселец е известно и с особен сорт лук, който се отглежда само и единствено в района на селото, разположено сред красиви каньони и скални образувания. В тази част на българския Северозапад лукът е господар на..

публикувано на 17.01.23 в 11:10