Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуваща изложба представя шевици на българските общности зад граница

7
Снимка: pixabay

След успешно гостуване във Варна, Разград, Самоков, Банско и в село Липен, изложбата "Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век" ще бъде представена и в етнографския комплекс "Стария Добрич".

Експозицията показва над 350 мотива, предоставени от индивидуални и колективни творци от различни краища на България, от българските общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа, както и от наши емигранти в САЩ, Испания и Италия. Тя е резултат от организирания от добричкото читалище „Български искрици“ първи по рода си международен конкурс "Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет".

Идеята е пътуващата изложба да премине през всички етнографски области, от които са изпратени старинните образци на български везбени реликви. А целта е да се създаде каталог на автентичните шевици от българското етническо землище и общностите ни зад граница.

Откриването на експозицията е на 31 октомври в етнографския център "Стария Добрич". По този повод ще има атрактивна шоу програма с участието на Елица Тодорова, българската участничка на Евровизия 2007 и 2013.

Снимки: Facebook/НЧ „Български искрици“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25