Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-възрастният българин в Бразилия не е забравил родния си език и отказва бразилско гражданство

Цветан Апостолов с Нина Григорова и Даниел Методиев
Снимка: личен архив

Той се казва Цветан Апостолов и е роден през 1925 година в пернишкото село Лобош. 97-годишният българин живее в къща в Бело Оризонте, който е шестият по големина бразилски град с 2,7 млн. население. "Дядо Цветан е най-възрастният българин в страната, доколкото знам", разказва нашият сънародник от Бразилия Даниел Методиев пред БТА. Наскоро той посетил дядо Цветан и разговарял с него.

Оказало се, че през всичките тези години Цветан от Лобош не е забравил да говори български език. Той с охота разказал за братята си, за родния край, за следването си в Софийския университет.

Цветан Апостолов бил на 26 години, когато през 1951 емигрира в Бразилия. В началото живее и работи в Рио де Жанейро като електроинженер в щата Байя (откъдето е и втората му съпруга, Флавия). Впоследствие се премества и установява за постоянно в Бело Оризонте. До пенсионирането си Цветан работи в енергийния холдинг на бразилския щат Минаш Жерайс.

"И за всичките тези години дядо Цветан не е искал да приеме бразилско гражданство. Обича да казва, че е българин и българин ще си остане. И като такъв, редно е да има само едно гражданство – българско", разказва Даниел Методиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57