Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чест и слава Вам, будители народни!"

Празничен концерт за Деня на народните будители в Българския културен институт в Прага

Снимка: mc.government.bg

Българският културен институт в чешката столица ще бъде домакин на празнична вечер, в която ще вземат участие млади изпълнители от Националното музикално училище "Любомир Пипков" – София и ученици от Българското средно училище "Д-р Петър Берон", които ще рецитират българска поезия.

Събитието е на 31 октомври от 18.00 ч. и ще започне с изпълнение на Химн на народните будители от Добри Христов. Част от текста на този химн е и мотото на концерта: "Чест и слава Вам, будители народни!"

В изпълнение на Ана-Мария Узунова – пиано, Боряна Желева – цигулка и Наума Найман – виолончело ще прозвучи Клавирно трио от Бедржих Сметана. Ана-Мария ще представи също Вариации върху песента "Полегнала е Тудора" от Красимир Кюркчийски, а Боряна и Наума са подготвили солови произведения от Петър Христосков.

Трябва да отбележим, че и трите изпълнителки са сред най-изявените възпитаници на НМУ ˮЛюбомир Пипков“. Спечелили са лауреатски места на множество национални и международни конкурси, свирили са като солистки на редица наши симфонични оркестри. В този състав триото съществува от 2022 г. и вече има доста концертни изяви.


Честването на Деня на будителите в чешката столица се реализира с финансовата подкрепа на Столична община програма "Култура" и в партньорство с Българския културен институт в Прага.  

Редактор: Албена Безовска

Снимки: mc.government.bg, личен архив на Боряна Желева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15